Stadsdeel Amsterdam Centrum

Voortzetting pilot winterterrassen en evaluatie

De pilot met de winterterrassen in de Amsterdamse binnenstad wordt voortgezet tot 1 maart 2006. Hiermee heeft het Dagelijks Bestuur ingestemd bij de behandeling van de evaluatie en het concept-beleid winterterrassen.

Uit de evaluatie blijkt dat het concept-beleid het afgelopen jaar goed heeft gewerkt. Ondernemers die in het bezit zijn van een exploitatievergunning voor een ongebouwd terras hadden, onder een aantal randvoorwaarden, de keuze al dan niet een terras te exploiteren.

Op grond van de inspraakverordening wordt het concept-beleid winterterrassen vanaf 26 oktober zes weken ter inzage gelegd bij het Voorlichtingsloket aan de binnenstraat van het stadhuis, bij de Zuiderkerk en is het te downloaden vanaf deze website.

Reacties

Belanghebbenden kunnen hierop schriftelijk reageren. De reacties zullen worden meegewogen in de verdere besluitvorming. Eind 2005 worden de resultaten van de inspraak samen met de evaluatie voorgelegd aan het Dagelijks Bestuur. Naar aanleiding hiervan wordt bekeken of de winterterrassen definitief onder de huidige voorwaarden kunnen worden geëxploiteerd. Eventuele aanpassingen in de voorwaarden moeten eerst aan de burgemeester worden voorgelegd.

Huidige voorwaarden

Tot de tijd dat het definitieve beleid is vastgesteld, naar verwachting in het voorjaar 2006, kunnen de ondernemers onder de huidige voorwaarden vanaf 1 november 2005 tot 1 maart 2006 een winterterras buiten zetten.

Evaluatie

Vanaf eind december 2004 tot 1 maart 2005 mocht de horeca met een geldige exploitatievergunning voor een ongebouwd terras, onder een aantal voorwaarden een winterterras exploiteren. Uitgangspunt hiervoor was om te kunnen profiteren en genieten van mooi weer, ook buiten het bestaande terrasseizoen.

In het voorjaar van 2005 is met de horecanieuwsbrief een evaluatieformulier meegestuurd. Van de ondernemers met een exploitatievergunning voor een terras hebben er 98 gereageerd.

Positief

Van de ondernemers die het enquêteformulier over de winterterrassen hebben ingevuld heeft een kwart een terras geëxploiteerd gedurende de winter. Deze ondernemers hebben het terras vrijwel iedere dag uitgezet en waren tevreden over de mate van het gebruik van het terras door de gasten. Ook de reacties van de gasten waren positief: gezellig en sfeerverhogend. Veel mensen vonden het wel jammer dat de terrassen niet verwarmd of afgeschermd mochten worden. De ondernemers die gebruik hebben gemaakt van een winterterras waren bijna allemaal tevreden over de afschaffing van het terrasseizoen.

Naar binnen

Er werden wel kanttekeningen geplaatst bij het binnenhalen van het terras vóór 20.00 uur en opslagproblemen omdat veel van deze zaken te klein zijn om het meubilair binnen te zetten. Het merendeel van de ondernemers heeft dan ook aangegeven graag gebruik te willen maken van terrasverwarming.