Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuw: elektronisch Advies op Maat

"Web-hulp" helpt zwangere vrouwen te stoppen met roken

Den Haag, 24 oktober 2005 - Advies op Maat is hét nieuwe product van STIVORO om zwangere vrouwen te helpen bij het stoppen met roken. Het gaat hier om een persoonlijk advies dat verkregen kan worden via www.babyfit.nl/adviesopmaat. Na het invullen van een vragenlijst op deze website krijgen vrouwen direct advies op hun beeldscherm over hoe ze tijdens en na de zwangerschap kunnen stoppen met roken. Dat dergelijke hulp hard nodig is, wordt onderschreven door het onlangs uitgebrachte RIVM-rapport Met de besten vergelijkbaar? Internationale verschillen in sterfte rond de geboorte. Hieruit blijkt dat de perinatale sterfte (sterfte rond de geboorte) in Nederland een derde hoger ligt dan in Finland en Zweden, die tot de beste landen ter wereld behoren. Roken is mede oorzaak van perinatale sterfte.

Het RIVM noemt roken als een van de vijf risicofactoren van perinatale sterfte. Daarom spant STIVORO zich in om het roken onder zwangere vrouwen terug te dringen. Verloskundigen worden al door STIVORO ondersteund bij hun advisering aan zwangere vrouwen. Hierbij komt nu de mogelijkheid voor zwangere vrouwen om via internet advies op maat aan te vragen.

Met het Advies op Maat benadrukt STIVORO letterlijk het belang van advies op maat. Volgens Grieto Zeeman, directeur a.i. van STIVORO vraagt ieder individu om een unieke en persoonlijke aanpak. "Bovendien is het Advies op Maat gebruikersvriendelijk, laagdrempelig én gratis. Naast een website hebben we een flyer ontwikkeld die door verloskundigen en gynaecologen meegegeven kan worden aan zwangere vrouwen die roken. Het Advies op Maat kan afzonderlijk worden gebruikt maar ondersteunt tevens de stoppen-met-rokenadvisering van de verloskundige. Wie behoefte heeft aan meer ondersteuning kan gratis gebruikmaken van onze dienst telefonische coaching. Zo beschikken we over een team van telefonische coaches die zwangere vrouwen persoonlijk begeleiden bij het stoppen met roken."

Over STIVORO, voor een rookvrije toekomst

STIVORO werd in 1974 opgericht door KWF Kankerbestrijding, het Astma Fonds en de Nederlandse Hartstichting. Projecten worden onder andere door VWS en ZonMW gefinancierd. STIVORO is het expertisecentrum voor tabakspreventie. Uitgangspunt in haar beleid is het niet-roken tot norm te stellen. Dit wordt onder meer bereikt door:
- voorlichting gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek;
- opstellen en uitvoeren van rookpreventieprogramma's;
- ondersteuning bij stoppen;

- samenwerking met andere organisaties (o.a. GGD);
- gevraagd en ongevraagd adviseren van de overheid en andere relevante organisaties op het gebied van volksgezondheid.


Noot voor de redactie,