Stemwijzer helpt kiezer op weg bij waterschapsverkiezingen (19-10-2005)

Van 25 oktober tot 15 november zijn er verkiezingen voor het algemeen bestuur van Waterschap Rivierenland. Om de kiezer te helpen bij het vinden van de kandidaat met opvattingen over waterbeheer die overeenstemmen met de eigen ideeen, heeft Waterschap Rivierenland een zogenaamde stemwijzer laten ontwikkelen. Het Instituut voor Publiek en Politiek, dat ook de stemwijzers heeft gemaakt voor de verkiezingen van de Tweede Kamer, gemeenteraad en provinciale staten, heeft de opdracht uitgevoerd. De stemwijzer is al te raadplegen via www.stemwijzer.nl.

De stemwijzer bestaat uit een lijst van 20 stellingen en vragen over waterbeheer, waarbij gekozen kan worden uit `eens', `oneens' of `neutraal'. Nadat alle vragen zijn beantwoord krijgt de kiezer in afnemende volgorde de kandidaten gepresenteerd met wie hij het meeste overeenstemt.

Aan de hand van de scores kan de de kiezer de eigen opvattingen vergelijken met die van één van de kandidaten. Bij de kandidaatstelling hebben de kandidaten zich al uitgesproken over de stellingen die in de stemwijzer zijn opgenomen. De kiezer kan ook nog zijn eigen `stemgedrag' vergelijken met dat van andere bezoekers van de stemwijzer.
Wanneer de kiezer een geschikte kandidaat heeft gevonden, kan hij doorklikken naar diens profiel voor meer informatie over de kandidaat.

Het waterschap kent geen partijenstelsel, maar een personenstelsel. Die personen vertegenwoordigen een bepaald belang bij het werk van het waterschap. Er zijn drie categorieen van belanghebbenden: ingezetenen (inwoners), gebouwd (eigenaren van gebouwen/woningen), ongebouwd (eigenaren van grond) en bedrijfsgebouwd (eigenaren van bedrijven). Omdat elke categorie een bepaald belang heeft bij het werk van het waterschap betalen ze daarvoor belasting en krijgen ze stemrecht. Voor de categorieen ingezetenen en gebouwd kunnen mensen stemmen van 25 oktober tot 15 november. De stemwijzer is een hulpmiddel bij het maken van een keuze. De verkiezingen zijn schriftelijk. Iedereen ontvangt thuis een stempakket voor de categorieen waarvoor hij of zij mag stemmen.