Gemeente Enschede

Veilinghuis voor jongeren in Zuid

donderdag 20-10-2005

Woensdag 25 oktober vindt een speciaal Veilinghuis voor jongeren in Enschede Zuid plaats. Jongeren van 14 tot 20 jaar zijn vanaf 19.00 uur van harte welkom in jongerencentrum het Magneetje. Als veilingmeester treedt Jan van der Graaf op, lid van de gemeenteraad en voorzitter van de raadscommissie stadsdeel zuid.

Tijdens de voorbereidende gesprekken voor de Kultuurstraat gaven wijkbewoners en andere betrokkenen aan dat er voor de oudere jeugd in de Wesselerbrink weinig viel te beleven. Vanuit verschillende invalshoeken zijn er inmiddels initiatieven genomen. Jongeren gaan daar zelf ook een actieve rol in spelen. Zij hebben hun eigen wensen en opvattingen over de wijk. De bedoeling van het Veilinghuis is dat de jongeren in samenwerking met de professionele organisaties de wensen en problemen in de wijk aanpakken. De jongeren zijn uitgenodigd via de scholen voor voortgezet onderwijs en wijkwelzijn. Eind mei van dit jaar heeft het eerste veilinghuis voor jongeren plaatsgevonden. Daar zijn onder meer plannen gesmeed voor een skatebaan voor jongeren en een jongerennieuwsbrief voor zuid.

Veilingregels:
Bij het Veilinghuis zijn zowel de professionele organisaties (wijkwelzijn, jongerenwerk, politie, woningcorporaties, gemeentelijke afdelingen) als de inwoners aanwezig. In het Veilinghuis wordt de volgende cyclus een aantal keren doorlopen. Een behoefte of wens met betrekking tot de directe woon- en leefomgeving wordt door een jongere in de zaal naar voren gebracht. Vervolgens is er enige discussie over de 'ingebrachte zaak,' waardoor de wens duidelijker wordt. Vervolgens kan de veiling beginnen. Wie gaat er met het probleem aan de slag en hoe? Deze afspraken worden tijdens de veiling vastgelegd. Zodoende ontstaan er werkgroepen per onderwerp tussen bewoners, professionals en raadsleden. De spelregels tijdens het veilinghuis van 25 oktober zijn eenvoudig: jongeren die een wens of behoefte in willen brengen, hoeven zich niet vooraf te melden en vragen worden niet vooraf geselecteerd. Het gaat erom dat individuele mensen zonder drempels hun behoeften over woon- en leefomgeving direct onder de aandacht van andere bewoners en instellingen kunnen brengen. Het veilinghuis is geen inleveradres van klachten, maar vraagt een actieve uitvoerende rol van de wijkbewoners.


---