Ministerie van Defensie


---


---

Nieuwe lichting militairen naar Bosnië

21-10-2005 16:56:00

De hoofdmacht van de volgende lichting Eufor-militairen van de Koninklijke Landmacht vertrekt dinsdag 25 oktober vanaf vliegbasis Eindhoven naar Bosnië-Herzegovina. Het gaat om militairen van 13 Bevoorradingscompagnie en 11 Afdeling Rijdende Artillerie. Beide eenheden zijn afkomstig van 13 Gemechaniseerde Brigade in Oirschot. Ze vormen met ongeveer vierhonderd man gedurende zes maanden het grootste deel van de Nederlandse bijdrage aan de EU-missie.

De Nederlandse deelname aan de Eufor-operatie bestaat uit een Support Company, een Normal Framework Operations (NFO) Company en Liaision and Observation Teams (LOTs). De Support Company gevuld door militairen van 13 Bevoorradingscompagnie zorgt voor de bevoorrading van de militairen in het gebied. De NFO Company bestaat uit mannen en vrouwen van 11 Afdeling Rijdende Artillerie en is verantwoordelijk voor het ondersteunen van de lokale autoriteiten bij operaties. Dit houdt onder meer het controleren van voertuigen, inzamelen van wapens en beveiligen van transporten in. De LOTs worden bemand door militairen van diverse eenheden die leven en werken tussen de lokale bevolking. Zij bemiddelen tussen hen en de lokale en regionale bestuurders. Ook verzamelen ze informatie over problemen in het gebied.

Voor de duur van de missie is aan de Support Company een Roemeens transportpeloton toegevoegd en aan de NFO Company een Bulgaars infanteriepeloton. Tijdens de eindoefening Rhino Prepare 2005, die in september plaatsvond, werkten de Nederlanders, Bulgaren en Roemenen al met elkaar samen.