Gemeente Hengelo

Bladcampagne wijkbeheer van start

Ieder najaar ondervinden veel mensen hinder van vallend blad. De sector Wijkbeheer van de gemeente probeert de overlast en onveiligheid door vallende bladeren zoveel mogelijk te beperken. Zo worden vanaf begin november tot vlak voor Kerst de bladeren op hoofdwegen, fietspaden en in de wijken regelmatig verwijderd.

Bij het opruimen van blad ligt de prioriteit bij de verkeersveiligheid. Daarom worden hoofdwegen en hoofdfietspaden als eerste van blad ontdaan. Het streven is om twee á drie keer het blad in de buurten op te ruimen. De planning van de bladcampagne is erg afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook het soort boom heeft invloed op de planning. Eiken laten bijvoorbeeld het blad geleidelijk vallen en platanen in één keer. Wijkbeheer kan hierdoor niet ver van tevoren aangeven in welke buurt wanneer blad wordt verwijderd.

Bijdrage bewoners

Ook bewoners kunnen meehelpen om hun buurt "blad vrij" te maken. Door het blad op een hoop in een grasstrook of in de goot bij elkaar te vegen en iets af te dekken, kunnen medewerkers van Wijkbeheer op hun route door de wijken het blad eenvoudig meenemen. De medewerkers van wijkbeheer komen dus niet op afroep.Als de groene container vol is, kan ook het blad uit de eigen tuin op deze wijze worden meegegeven. Nog beter is het om overtollig blad op een composthoop in de tuin op te slaan, waarna de compost in het voorjaar als bemesting in de tuin gebruikt kan worden.