Gemeente Hengelo

Huiskamerbezoeken raad gewaardeerd

Wonen in Hasseler Es wordt als prettig ervaren

Ter voorbereiding op het wijkplan Hasseler Es zijn raadsleden in de Hasseler Es bij bewoners op bezoek geweest. Bewoners van de wijk kregen de gelegenheid om op 27, 28 of 29 september twee raadsleden uit te nodigen, indien zij vijf of meer andere straat-, buurt- of wijkbewoners in hun woonkamer bijeenbrachten.

Er hebben 22 huiskamergesprekken plaatsgevonden waaraan in totaal 145 bewoners hebben meegedaan. Veel bewoners hadden waardering voor de raad om via de huiskamerbezoeken contact met de wijkbewoners te leggen.

De raadsleden hebben geconstateerd dat veruit de meeste mensen met wie zij spraken zich veilig voelen in de wijk en het wonen als prettig ervaren. De positieve punten die in de gesprekken naar voren kwamen, hadden vooral betrekking op de vele voorzieningen, de ruimte, het vele groen en de fijne sociale contacten in de wijk. Veel bewoners hadden waardering voor de raad om via de huiskamerbezoeken contact met de wijkbewoners te leggen. De opmerkingen van de huiskamerbijeenkomsten worden verwerkt in het wijkplan 2006 - 2009.

Kritiek

De buurtbewoners hadden echter ook veel aanmerkingen. De kritiekpunten zijn ondergebracht in verschillende categorieën: verkeer, onderhoud straten en groen, overlast en wonen. De grootste problemen van de wijkbewoners zijn verkeerszaken en groenonderhoud in de wijk.

Verkeer

In meerdere gesprekken is aangegeven dat er te hard wordt gereden in de straten. Ook zijn er problemen met het aantal parkeerplaatsen en het parkeergedrag van bewoners. Ten aanzien van de fiets- en wandelpaden vinden bewoners de aanduiding en markering niet altijd duidelijk en dat ze daardoor onveilig zijn. De veiligheid bij de school is, in verband met een toename van het aantal auto's, ook als punt van aandacht genoemd.

Onderhoud straten en groen

Enerzijds waarderen de bewoners het groene karakter van de wijk, anderzijds ondervindt men er ook hinder van. Over het groenonderhoud is opgemerkt dat dit te incidenteel gebeurt en dat het plantsoen onderhoud wel wat vaker mag.

In een aantal gesprekken werd het overleg met de gemeente ter sprake gebracht. Hier en daar wordt de communicatie als mager ervaren. Klachten worden pas na lang aandringen verholpen, toezeggingen door wijkbeheer worden niet altijd nagekomen en de bewoners worden te laat geïnformeerd dat er een inloopavond is. De buurtbewoners willen graag meer, beter en vooral eerder betrokken worden bij ontwikkelingen in de buurt.

Overlast

Een aantal keer zijn er opmerkingen gemaakt over zwerfvuil in de wijk. Het legen van afvalbakken is ook niet altijd naar wens. Hondenpoep en loslopende honden zijn regelmatig genoemd als bron van ergernis.

Wonen

Op het gebied van wonen zijn problemen genoemd met de woningaanpassing voor ouderen, het toewijzings- en verkoopbeleid van de corporaties en het onderhoud in en om de woningen. Ook zijn er problemen genoemd die met de sociale kant van wonen te maken hebben, zoals de spreiding van allochtone en autochtone bewoners en de leefbaarheid in bepaalde buurten.