Ministerie van Financiën

De Voorzitter van de Tweede Kamer

Datum

Uw brief (Kenmerk)

Ons kenmerk

05-RU-B-029
http://www.minfin.nl/default.asp?CMS_ITEM=MFCWDB1721A4139E24F529754194C6322F98AX2X38101X91

Antwoord minister van Financiën over extra informatie bv behandeling van ontwerpbegrotingen Tweede Kamer

BZ 2005-00805 U

Onderwerp

Budgetflexibiliteit

In uw brief van 12 oktober 2005 vraagt u, om in aanvulling op de ontwerp-begrotingen 2006, informatie aan de Tweede Kamer te verstrekken. Dit betreft het geven van inzicht in de budgetflexibiliteit en in de vermogenspositie van agentschappen (baten-lastendiensten) op de wijze zoals dit de jaren voorafgaande aan de ontwerpbegroting 2006 gebruikelijk was.

In de begroting 2006 is de informatie over budgetflexibiliteit, voor wat betreft de juridische verplichtingen, opgenomen in de tabel budgettaire gevolgen van beleid. De door u gevraagde informatie over de vermogenspositie baten-lastendiensten kunt u vinden in de departementale jaarverslagen 2004 bij de paragraaf over baten-lastendiensten.

Budgetflexibiliteit

De budgetflexibiliteit is een belangrijk onderdeel van de begrotingen waaraan in het kader van het advies van de Studiegroep begrotingsruimte aandacht zal worden besteed. Hierbij zal ook het niveau waarop de budgetflexibiliteit in de begroting moet worden gepresenteerd aan de orde komen.

Gebleken is dat de informatiewaarde van de tabel budgetflexibiliteit zoals die tot de ontwerpbegroting 2005 was opgenomen tamelijk arbitrair was. Dat geldt met name voor de drie categorieën niet- juridische verplichtingen, namelijk complementaire, bestuurlijk gebonden en beleidsmatig gebonden verplichtingen. Deze categorieën verplichtingen zijn vaak niet op basis van objectieve criteria vast te stellen. Een uitzondering betreft de categorie juridische verplichtingen die wel eenduidig in te vullen is. Juridische verplichtingen zijn gebaseerd op vastgelegde contracten. Om die reden is ervoor gekozen om de budgetflexibiliteit alleen in termen van juridische verplichtingen op te nemen in de tabel budgettaire gevolgen van beleid. Verplichtingen, uitgaven, ontvangsten en de mate van flexibiliteit worden daarmee in één samenhangend overzicht aan de Kamer gepresenteerd. In die zin is de informatiewaarde verbeterd.

Naar aanleiding van het advies van de Studiegroep zal nadere actie worden ondernomen.

Vermogenspositie bij baten-lastendiensten

In het kader van de vereenvoudiging en verbetering van de presentatie van de begrotingen is bekeken welke informatie dubbel of minder betekenisvol was. Voor wat betreft de baten-lastendiensten bleek er een overlap te zijn tussen de tabel vermogensontwikkeling in de ontwerpbegroting en het jaarverslag. De cijfers in de ontwerpbegroting zijn namelijk al grotendeels gebaseerd op de verantwoordingsinformatie. Qua actualiteitswaarde is er nauwelijks verschil omdat ten tijde van het opstellen van de ontwerpbegroting de meest actuele informatie veelal niet afwijkt ten opzichte van die uit de jaarverslagen.

DE MINISTER VAN FINANCIËN