AutoRai

Tom Kristensen beste Audi-rijder bij seizoensfinale DTM

(10/25/2005)
De Deense rijder Tom Kristensen was met zijn vierde plaats de best geklasseerde Audi-fabrieksrijder bij de seizoensfinale van de DTM op de Hockenheimring Baden-Württemberg.
Voor het nieuwe recordaantal van 147.000 bezoekers eindigde de Deen voor zijn Duitse merkgenoot Frank Stippler, die als vijfde over de eindstreep kwam. Eerder dit jaar behaalde Kristensen met Audi zijn zevende overwinning bij de 24 Uur van Le Mans.

DTM-titelverdediger Mattias Ekström, die voor de laatste race van het seizoen nog een kleine kans op prolongatie van zijn titel had, kwam op Hockenheim niet verder dan de zevende plaats. âIk wist van tevoren al dat ik moest winnen, terwijl mijn naaste concurrent, Gary Paffett, geen punten zou mogen behalen. De kans daarop was natuurlijk uiterst klein, maar in de racerij kan nu eenmaal van alles gebeuren. Daarom ook heb ik dit weekend alles gegevenâ, aldus de Zweed. Na problemen met de wegligging in de verregende tijdtraining startte Ekström als vijftiende en zag zich zodoende al met een vrijwel onmogelijke opgave geconfronteerd. Met een goede start werkte hij zich echter meteen zes plaatsen naar voren. Vervolgens raakte hij betrokken in wat schermutselingen in het middenveld, maar uiteindelijk kwam hij nog als zevende aan de finish. Daar feliciteerde hij meteen zijn opvolger als DTM-kampioen, Gary Paffett. âIk heb mijn uiterste best gedaan, maar het heeft helaas niet mogen baten. Compliment aan Gary, hij heeft de titel verdiend gewonnen.â

Mattias Ekström bezorgde de nieuwe Audi A4 DTM in juni op het circuit van Brno in Tsjechië de eerste overwinning en won begin augustus ook de DTM-wedstrijd op de Nürburgring. Zijn derde zege scoorde hij medio september op de EuroSpeedway Lausitz. In totaal eindigde hij bij de elf races dit seizoen tien keer in de punten, waarvan zeven keer op het podium. Tom Kristensen, die al zeker was van de derde plaats in de eindstand van het kampioenschap, behaalde vijf podiumplaatsen. Christian Abt werd de beste rijder met een auto van vorig jaar in de eindrangschikking van de DTM. Zijn beste resultaat was een uitstekende tweede plaats op de Norisring in Neurenberg.

Dr. Wolfgang Ullrich, directeur van Audi Sport, verklaarde na afloop van de wedstrijd: âWe hebben gestreden tot het eind. Vorig jaar hebben wij de titels bij de merken, de teams en de rijders gewonnen. Dit keer was het de beurt aan Gary Paffett en Mercedes-Benz. De strijd was gedurende het hele seizoen spannend en fair en daarvoor wil ik alle betrokkenen uitdrukkelijk danken. We hebben wellicht een van de spannendste seizoenen in de historie van de DTM beleefd, met daarin opnieuw een hoofdrol voor Audi. En wie ons kent, weet dat we nu extra gemotiveerd aan de slag gaan om volgend jaar extra sterk voor de dag te komen!â