Gemeente Schiedam


Twee weekenden wonen-met-kunst in historische binnenstad

Een kijkje in de keuken van Nederlands enige barometerbedrijf, een demonstratie glas-in-loodramen maken, flessen beschilderen in het proeflokaal van het Gedistilleerd Museum, het kan allemaal tijdens het laatste weekend van oktober en het eerste weekend van november . Zes dagen lang staan woonwinkels, galeries en kunstinstellingen in de directe omgeving van de historische binnenstad van Schiedam in het teken van Wonen-met-Kunst, een manifestatie die dit jaar haar vierde editie beleeft.

Wat begon als een weekend waarin de Artoteek en een aantal galeries toevallig gelijktijdig iets organiseerden, is inmiddels uitgegroeid tot een evenement, dat aangestuurd wordt door een stichting, die de kwaliteit van deze manifestatie ieder jaar probeert aan te scherpen.

Over de streep

"We vinden Schiedam gewoon een hele leuke stad", zegt Sylvie Verbiest, die namens de stichting, die geheel uit vrijwilligers bestaat, de publiciteit verzorgt. "Dat willen we graag uitdragen. Nu kun je mensen wel vertellen dat het de moeite waard is om een bezoek aan Schiedam te brengen, maar het heeft meer effect als je dan ook iets organiseert , waardoor mensen over de streep getrokken worden. Daarom hebben we een wandelroute uitgezet, die ongeveer twee uur duurt en je langs alle bedrijven en instellingen voert, die meedoen aan dit project. Het accent ligt daarbij vooral op ambachtelijke bedrijven en toegepaste kunst. In de bijbehorende folder staat de route precies aangegeven en wat extra informatie over de deelnemende bedrijven en instellingen. De start is bij de Artoteek. Van daaruit loop je richting Oude Sluis en kom je vanzelf in het hart van de oude binnenstad. Het merendeel van de bedrijven ligt aan weerszijden van de Lange Haven of in een zijstraat daarvan. Je kunt er ook voor kiezen om via het water het centrum te bereiken, want de fluisterboot, die vanaf het Doelenplein vertrekt, heeft voor deze gelegenheid extra op- en afstapplaatsen tegenover De Bonte Koe aan de Lange Haven en bij de Oude Sluis en vaart deze twee weekenden helemaal gratis."

Het ideale gezinsuitje

Het thema is dit jaar "Glas, Transparantie en Kleur". Alle extra activiteiten , die tijdens Wonen-met-Kunst worden aangeboden, staan in het teken van dat thema. Zo kun je in het glasmuseum een demonstratie glasblazen bijwonen, heeft glaskunstenaar Cees van Olst voor Chris Coppens Slaapcomfort een glazen uitvoering gemaakt van de Auronde, het meest verkochte bedmodel van Auping in Nederland, en kun je bij het Instituut voor Restauratie en Decoratie zelf glas decoreren met glasverf.

Om Wonen-met-Kunst tot het ideale gezinsuitje te maken is er dit jaar extra aandacht besteed aan activiteiten voor kinderen. Bij het glasmuseum kunnen ze zelf knikkers maken, bij Coöperatie Woon- en Werkkunst liggen materialen klaar om een 'kinderglazen' kapstok in elkaar te zetten en kunnen kinderen in een limonadeproeverij testen of ze verschillende smaken kunnen thuisbrengen.. Buurvrouw Kunstgalerie300procent biedt een waterproeverij aan om de bezoekers kennis te laten maken met allerlei waterspecialiteiten die er op de markt zijn. Halverwege de route kun je even op adem komen op de verschillende terrassen die de Grote Markt inmiddels rijk is en energie opdoen voor het tweede deel van de wandeling.

"Het gaat ons niet op de eerste plaats om het flink verhogen van de omzet, maar om de beleving", zegt Sylvie. "Mensen moeten denken: "dat was een leuke middag, daar willen we nog wel eens terugkomen". We zijn trots op Schiedam en willen haar van haar beste kant laten zien. Voor funshoppers valt hier best wat te beleven. Die zijn erop uit om nieuwe dingen te ontdekken en als je nog nooit in Schiedam geweest bent, heb je geen idee van wat je te wachten staat. Dat maakt het extra spannend. Als het weer straks meezit, kun je gewoon geen slechte dag hebben!"

Wonen-met-kunst vindt plaats op vrijdag 28, zaterdag 29 en zondag 30 oktober & vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 november 2005 alle dagen van 12.00 tot 17.00 uur.

Eventueel meer informatie via www.wonenmetkunstschiedam.nl.