Gemeente Schiedam


Burgemeester Kethel geeft ambtsketen aan Reinier Scheeres

In 1941 kwam een groot deel van de gemeente Kethel en Spaland bij Schiedam, dat er in één keer 2243 inwoners bij kreeg. Met pijn in het hart vertrok de laatste burgemeester mr. Johan Jurriën van der Lip. Zijn ambtsketen nam hij mee. De gemeente Schiedam eiste de keten bij Van der Lip op, maar hij weigerde om hem af te staan. Schiedam wilde aanvankelijk de kwestie in der minne regelen, maar stuurde uiteindelijk toch een deurwaarder op de vroegere buurburgemeester af. Toen ook dat niet het gewenste resultaat opleverde daagde Schiedam Van der Lip voor de rechter. En nu heeft de rechter gesproken: Van der Lip moet de keten afstaan op straffe van een dwangsom. Deze ziet zich genoodzaakt de ambtsketen nu dan toch te overhandigen aan Reinier Scheeres, de burgemeester van Schiedam, op één voorwaarde: Scheeres moet eerst vijf argumenten noemen waarom Kethel dan wel zo nodig bij Schiedam moest worden gevoegd.

Geïnspireerd door de historische werkelijkheid van de jaren veertig van de vorige eeuw zal Reinier Scheeres, die zichzelf speelt, de burgemeestersketen van Kethel en Spaland plechtig in ontvangst nemen van mr. J.J. van der Lip, gespeeld door Wouter Oversluizen. Van der Lip wordt terzijde gestaan door Jaap de Raat, chroniqueur van Kethel en gespeeld door Fernando Fonseca. Deze theateract van buurburgemeesters wordt om 13.00 uur opgevoerd in het gemeentearchief Schiedam ter gelegenheid van de Landelijke Archievendag op zaterdag 29 oktober.

De Landelijke Archievendag vindt voor het tweede jaar op rij plaats en is bedoeld om meer mensen kennis te laten maken met de schatten van het archiefwezen. In het hele land doen 58 archiefinstellingen mee, waaronder het Gemeentearchief Schiedam. Het Gemeentearchief bewaart informatie over Schiedam en Schiedammers van 1286 tot gisteren en stelt deze gratis beschikbaar.

Het thema is dit jaar 'buren'. Bezoek uw buren in het archief bij u in de buurt en ontdek het waarom en hoe van uw buren, buurt en buurgemeenten. Naast de act van de buurburgemeesters heeft het gemeentearchief nog veel meer te bieden op de open dag, zoals:
* Ontvangst door de buren. Neem een kijkje bij de buren thuis. Theateract van Wouter Oversluizen en Fernando Fonseca, van 11.00 tot 12.00 uur en van 14.00 tot 15.00 uur.

* Wij een foto, u een foto. In het archief kunnen bezoekers tijdens de open dag gratis een afdruk van een foto uit de beeldbank naar keuze bestellen in ruil voor een foto van een Schiedams interieur. Zo¿n interieurfoto kan een afbeelding zijn van vroeger bij oma en opa thuis of van de eigen inrichting van kort geleden. Het Gemeentearchief heeft weinig interieurfoto's in de collectie en probeert deze aan te vullen.

* Pixels en portretten. Te zien is hoe foto's het best digitaal kunnen worden gescand en opgeslagen. Bezoekers krijgen gratis advies over het bewaren, digitaliseren en conserveren van de eigen foto's en ander archiefmateriaal.

* Expositie 'buren'. We belichten het thema van verschillende kanten: van vroegere buren tot buurten en nieuwe buren.
* Jeneverkinderen - Schiedam in de 21^e eeuw. Deze documentaire is te bekijken en te koop op dvd voor 10.00

Uiteraard staan de medewerkers van het gemeentearchief klaar om al uw vragen over het verleden van Schiedam en de Schiedammers zo goed mogelijk te beantwoorden.

Het Gemeentearchief Schiedam legt de rode loper voor u uit op zaterdag 29 oktober van 11.00 - 16.00 uur. Bezoek voor het volledige programma en meer informatie de webstek van het Gemeentearchief: archief.schiedam.nl. Gemeentearchief Schiedam, te vinden op de derde verdieping van de nieuwbouw van het Stadskantoor, Stadserf 1.