Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Op dit moment zijn wij bezig met een onderzoek naar het gebruik van onze website. Wij verzoeken u vriendelijk aan dit onderzoek deel te nemen.
in Terheijden

printversie

Waterschap verhoogt Markkade bij de ijsbaan in Terheijden

Verbeteren wateropvang langs de Mark

Waterschap Brabantse Delta verhoogt en vernieuwt de Markkade bij de ijsbaan in Terheijden. Daardoor loopt het achterliggende wateropvanggebied minder snel vol en houden de bewoners langs de ijsbaan droge voeten. Tegelijkertijd versterkt en verbreedt het waterschap de kade bij de molen. De werkzaamheden starten eind oktober en gaan enkele weken duren.

Bij hevige regenval moet het water van de Mark sneller via het Volkerak-Zoomeer bij Dinteloord naar de zee afgevoerd worden, ter voorkoming van wateroverlast in Breda. Bij hoogwater is de afvoersnelheid van de Mark niet altijd voldoende, dus moet het water in de breedte ruimte krijgen. De ijsbaan en het naastgelegen weiland, tussen de ijsbaan en De Schans, dienen als wateropvanggebied. Dit gebied moet bij hoogwater het vele water tijdelijk opvangen, maar is te snel vol. Doordat het waterschap de Markkade verhoogt en een stuk nieuwe kade aanlegt, stroomt het water vanuit de Mark minder snel het wateropvanggebied in. Hierdoor wordt het gebied alleen nog maar gebruikt als het echt hard nodig is. Juist in extreme situaties is het nodig dat tot op het laatste moment er nog ruimte is voor water.

Ecologische inrichting
Met de gemeente Drimmelen is afgesproken dat het waterschap het perceel liggend tussen de Schans en de ijsbaan ruilt tegen het perceel bij de woonwijk de Nieuwe Schans, direct langs de Mark. Zowel gemeente als waterschap richten vervolgens op een later moment hun eigen perceel ecologisch in.

Overstroming
Zonder het waterschap zouden dijken doorbreken en steden en dorpen overstromen. Onze huizen, gezondheid en veiligheid worden bedreigd. West-Brabant loopt binnen de kortste keren vast. Ons werk is niet meer te bereiken, bedrijven vallen stil. Landbouwgrond staat onder water, vee verdrinkt. Daarom zorgt waterschap Brabantse Delta voor sterke, veilige dijken en kades en zoekt ruimte om bij hevige regenval het teveel aan water tijdelijk op te kunnen vangen (waterberging).
---