Waterschap Brabantse Delta


Waterschap Brabantse Delta
Postbus 5520, 4801 DZ Breda
T: 076 564 10 00
F: 076 564 10 11
E: info@brabantsedelta.nl

Op dit moment zijn wij bezig met een onderzoek naar het gebruik van onze website. Wij verzoeken u vriendelijk aan dit onderzoek deel te nemen.
Steenbergen aan

printversie

Waterschap pakt poldergebied Willemstad en Steenbergen aan

Ruimte voor regenwater en natuur

Waterschap Brabantse Delta geeft deze herfst het water in de Ruigenhilpolder ten zuiden van Willemstad en de polders rond Nieuw Vossemeer en Steenbergen extra ruimte. Het waterschap haalt het teveel aan zand en slib uit de sloten zodat het regenwater sneller naar het Schelde-Rijnkanaal kan doorstromen. Over een lengte van 1.800 meter worden de oevers flauw oplopend gemaakt. Waterdieren kunnen hierdoor makkelijker het water in en uit komen. Het waterschap streeft ernaar om voor de winterperiode, het werk af te ronden.

Het is van belang dat het water in de sloten in de Ruigenhilpolder ten zuiden van Willemstad en in de polders rond Nieuw Vossemeer en Steenbergen goed kan doorstromen. Bladafval, overhangende takken en het ophopen van zand op de bodem, kunnen ervoor zorgen dat het water in de sloten in de herfst en wintermaanden niet goed weg kan. Dit kan leiden tot wateroverlast in omliggende landbouwgebieden. Het waterschap verwijdert het teveel aan zand om te voorkomen dat de sloten in het poldergebied verder dichtslibben. Door deze aanpak kan het water sneller doorstromen waardoor wateroverlast in de polders wordt beperkt.

Aanpassing oevers
Naast het schoonmaken van de sloten in de polders verwijdert het waterschap op een aantal plaatsen de houten palen langs de oevers. De geoliede palen vervuilen het water en kleine waterdieren kunnen nu moeilijk het water in en uit komen. Het waterschap maakt over een lengte van 1.800 meter de oevers minder steil. Waterdieren kunnen hierdoor makkelijker het water in en uit komen. Op sommige plaatsen hebben landbouwers twee meter grond afgestaan om flauw oplopende oevers aan te kunnen leggen. Door deze aanpak krijgen waterdieren en planten meer kans om te overleven.

Uitsterven
De natuur krijgt in het dichtbevolkte West-Brabant steeds minder ruimte. Vooral kleine dieren dreigen daardoor uit te sterven. Daarom beschermt waterschap Brabantse Delta de natuur door vennen en kreken schoon te maken en te houden. En door natuurstroken aan te leggen die als verbindingsweg tussen natuurgebieden fungeren voor libellen, vlinders, kikkers en padden.

---