Gemeente Noordwijk

Noordwijkse kwaliteitsambitie krijgt handen en voeten met nieuw Beeldkwaliteitplan voor de badplaats!

BEELDKWALITEITSPLAN INTRODUCEERT NOORDWIJKSE STIJL

Het gemeentebestuur van Noordwijk heeft in haar toekomstvisie uiting gegeven aan de wens een kwalitatieve badplaats met allure te willen zijn en ruimte te bieden aan een breed spectrum van sportieve en culturele toeristische activiteiten. De ambitie voor de badplaats en de gewenste stedenbouwkundige en ruimtelijke kwaliteit vergt een integrale visie op de inrichting van de badplaats. Deze is gevat in het nu voorliggende Beeldkwaliteitplan Noordwijk aan Zee. Dit plan zet een nieuwe lijn in voor de architectonische en bouwkundige inrichting van Noordwijk aan Zee.

De belangrijkste stilistische inspiratie voor de in het beeldkwaliteitplan geïntroduceerde ´Noordwijkse Stijl´ wordt gehaald uit de traditionele Nederlandse badplaatsarchitectuur, die teruggrijpt naar de typologie van het Nederlandse huis, en de Normandische stijlelementen die langs een groot deel van de Noordzeekust zijn terug te vinden. Wil deze stijlomslag succesvol zijn, dan zal voor nieuwe ontwikkellocaties en voor een lange periode moeten worden vastgehouden aan de voorgestelde koers. Het kiezen voor samenhang en herbergzaamheid is ook terug te vinden in de globale uitwerkingen voor de gebiedsontwikkelingen in de badplaats.

Met dit beeldkwaliteitplan zet het gemeente bestuur in op een hoog ambitieniveau voor de toekomstige gebiedsontwikkelingen in de Badplaats. Deze gebiedsontwikkelingen, waaraan de komende jaren inhoud zal worden gegeven, zullen leiden tot een kwaliteitsslag waarin Noordwijk zich, meer nog dan tot nu toe, zal kunnen profileren als een voorname badplaats. Luxe gemoedelijkheid, herbergzaam, aantrekkelijk wonen en recreëren voor jong en oud, warme en mooi ingerichte flaneer en rondloopgebieden, sfeervolle pleinen en markante gebouwen zullen de komende jaren gerealiseerd gaan worden. Dit alles zal het verblijfsgebied in Noordwijk heel bijzonder maken zodat de bewoners en de bezoekers van Noordwijk maximaal kunnen genieten van de twee schitterende boulevards, de mooie zandstranden, de uitgestrekte natuurgebieden en bollenvelden en de cultuurrijke omgeving die Noordwijk zo bijzonder maken.

Een van de eerste projecten die op basis van dit Beeldkwaliteitplan gerealiseerd zal gaan worden is de eerste fase van de herontwikkeling van de Maarten Kruytstraat / Abraham van Royenstraat. Op deze locatie zal op de begane grond (boven een royale ondergrondse parkeervoorziening) ruimte worden ingericht voor kleinschalige, luxe en specialistische detailhandel. Boven de winkels zullen luxe appartementen worden gerealiseerd Het voornemen is om aansluitend de ontwikkeling van het Wantveld op te pakken. Andere projecten zullen volgen zodra er duidelijkheid bestaat over de uitkomsten van de studies naar de meest gewenste oplossing voor de kustverdediging. Verwacht wordt dat in het eerste kwartaal 2006 hieromtrent zekerheden kunnen worden geboden. Voor de inrichting van het Vuurtorenplein en omgeving wordt op dit moment nog overleg gevoerd over enkele alternatieven met de bewoners van de flatgebouwen en andere belanghebbenden.
De definitieve besluitvorming over dit deelgebied is daarom voorzien na afronding van dit overleg.
Ook na de afronding van deze nu bekende gebiedsontwikkeling zal het beeldkwaliteitplan een richtinggevende rol blijven vervullen bij de welstandtoets van bouwplannen voor Noordwijk aan Zee. Door middel van een verzwaarde welstandtoets, waarbij architect / Stedenbouwkundige Sjoerd Soeters aangewezen is als supervisor, wordt richting gegeven aan de gewenste beeldkwaliteit van Noordwijk aan Zee.

De badplaatsontwikkeling is een van de structuurversterkende projecten waaraan in Noordwijk met veel voortvarendheid wordt gewerkt. Voor de huidige en toekomstige ontwikkelingen in de kern van Noordwijk Binnen en voor de ontwikkelingen in en de inrichting van de eerste fase van het Middengebied worden op dit moment vergelijkbare Beeldkwaliteitplannen opgesteld.

Het beeldkwaliteitplan dat tot stand kwam onder leiding van architect en gemeentelijk supervisor voor de badplaatsontwikkeling Sjoerd Soeters, wordt in oktober gepresenteerd aan de gemeenteraad. Het moet ruimere bekendheid krijgen door middel van een openbare presentatie en debat op donderdag 20 oktober om half acht, locatie nog nader bekend te maken.

Marieke Baijer

Voor beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Mw. M Baijer, telefoon 071-3660415 of per mail: m.baijer@noordwijk.nl

Voor inlichtingen en opmerkingen: mail de gemeente Noordwijk : gemeente@noordwijk.nl

laatste aanpassing: 25-10-2005