Star zijn, is goed voor de gezondheid

Gezond nu

Star zijn, is goed voor de gezondheid

Starheid kan, ondanks de negatieve klank, goed zijn voor de gezondheid. Dat meldt het tijdschrift Gezond Nu in het zojuist verschenen november-nummer. Het in de beleving veel positievere flexibiliteit kan de gezondheid juist schaden.

Flexibiliteit lijkt uitsluitend positief te zijn. Flexibele mensen zijn gemakkelijk in de omgang en passen zich schijnbaar moeiteloos aan, ook aan onprettige omstandigheden. Het gedrag van flexibele mensen kan volgens het maandblad Gezond Nu omslaan in onverantwoordelijkheid of zelfverwaarlozing. Procedures op het werk worden bijvoorbeeld niet meer nageleefd. Of in plaats van driemaal daags de voorgeschreven medicijnen in te nemen, neemt iemand aan het eind van de dag de hele dagvoorraad in één keer in. Ten slotte kan flexibiliteit leiden tot onvoldoende assertief gedrag waardoor iemand over zich laat lopen.
Starheid kan heel gezond zijn. Rust, reinheid en regelmaat zijn volgens Gezond Nu goed voor de gezondheid. Starre mensen zijn in voordeel bij een ziekte als diabetes waarbij de inname van voedsel en medicijnen en het energieverbruik goed op elkaar afgestemd moeten zijn.

Ziek door controleverlies
Zowel starre als flexibele mensen kunnen ziek worden als ze de controle verliezen over hun gedrag. Gezond Nu noemt een burn-out als voorbeeld. Flexibele mensen richten zich te gronde door op alle werkzaamheden 'ja' te zeggen en zich volledig te onderwerpen aan de wil van een ander. Starre mensen zetten de blik op oneindig en zullen de klus koste wat kost willen klaren, geestelijke en lichamelijke signalen negerend. Flexibel of juist star zijn, kan beïnvloed worden. Het is niet alleen een kwestie van aangeboren intelligentie of persoonlijkheidstructuren. Omgevingsfactoren, opleiding, opvoeding en levensbeschouwing spelen een rol.

/////