Gemeente Westerveld

25-10-2005
Najaarsnota en programmabegroting

Hoe staat het met de financiën van de gemeente Westerveld? Wat zijn de plannen voor volgend jaar? Leest u de najaarsnota en de programmabegroting. Twee financiële stukken die in oktober/november gemaakt worden binnen de financiële cyclus van Westerveld.

Najaarsnota
De najaarsnota bestaat uit twee delen. In de eerste plaats wordt hierin de laatste actualisering verwerkt voor het komende begrotingsjaar, zodat de begroting zoveel mogelijk actueel is bij de start van het begrotingsjaar. Daarnaast bevat het een tweede bestuurlijke rapportage van het college aan de raad over de uitvoering van de lopende programmabegroting.
Voor het jaar 2005 is in de najaarsnota een actualisatie gegeven van de situatie naar de financiële stand van zaken tot september 2005. De najaarsnota wordt vastgesteld in november in dezelfde raadsvergadering als waarin de begroting wordt behandeld.

Programmabegroting
Via de programmabegroting bepaalt de gemeenteraad per programma hoe het beleid in hoofdlijnen voor het komende jaar eruit ziet en wat de kosten en baten daarvan zijn.
De programmabegroting is een opdracht van de raad aan het college om tot uitvoering over te gaan. Het college werkt dit uit in de productenbegroting en in de afdelingsplannen.

---

documenten
Najaarsnota 2005
Programmabegroting 2005