Provincie Noord-Holland

Gedeputeerde Schipper start groot kavelruilproject in Eilandspolder

25-10-2005

Landbouw-gedeputeerde Hans Schipper van de provincie Noord-Holland heeft in de Eilandspolder de start bekend gemaakt van een omvangrijk kavelruilproject.

Het gaat om een ruil van ruim 450 hectare en daarmee om één van de grootste projecten in de 40-jarige geschiedenis van Stivas Noord-Holland. De gedeputeerde, die ook voorzitter is van Stivas, kondigde aan dat deze kavelruilstichting ruim 230.000 ter beschikking stelt om het project te kunnen uitvoeren.

De gedeputeerde deed deze toezegging tijdens een werkbezoek op 20 oktober aan de Eilandspolder. In het gemeentehuis van Graft de Rijp nam Schipper een kavelruilrapport in ontvangst over de Menningweer, een onderdeel van de Eilandspolder. Met dit rapport, dat eveneens met financiering van Stivas is opgesteld door het Beheerplatform Eilandspolder, is een ruilplan voltooid voor het hele gebied. De uitvoering van het ruilplan moet leiden tot duurzame versterking van de agrarische structuur van dit karakteristieke veenweidegebied en tot behoud van de weidevogels en andere natuurwaarden. Door de aangepaste verkaveling zal bovendien de druk door landbouwverkeer op de openbare weg afnemen. De ruil betreft bijna 40 agrariërs en andere grondgebruikers in de Eilandspolder. Behalve verandering van de verkavelingsstructuur en de aanleg van dammen, bruggen en paden maken ook aanpassingen in het natuurbeheer en een aangepaste ontwatering deel uit van het zgn. Polderplan Eilandspolder.

Hans Schipper ziet de totstandkoming van het plan als een belangrijke mijlpaal voor het gebied. Er is een voorbereiding van enkele jaren aan vooraf gegaan, waarbij opvallende gezamenlijkheid van de vele betrokken partijen is bewerkstelligd. Stivas heeft hier een belangrijke rol bij gespeeld. Het is eigenlijk ook een voorbeeld hoe we in andere delen van het veenweidegebied te werk moeten gaan. Voor duurzame instandhouding van deze gebieden is versterking van de agrarische bedrijvigheid een must. Met name in de Oostelijke Eilandspolder zullen enkele bedrijven ontstaan met elk meer dan 100 hectare beheersgronden. Tijdens het werkbezoek zette melkveehouder Simon Ruiter op zijn bedrijf in Grootschermer uiteen welke consequenties de kavelruil voor zijn bedrijfsvoering heeft.

Stivas heeft verschillende financiële regelingen die de feitelijke kavelruil zullen ondersteunen. Zo is er een bijdrageregeling die wordt ingezet voor de huiskavelvergrotingen en een andere regeling de afname van landbouwverkeer op de openbare weg en door dorpskernen stimuleert. Bij het ruilschema voor de Eilandspolder is bovendien een tweetal biologische melkveebedrijven betrokken. Ook voor deze biologische bedrijven kan Stivas een specifieke regeling inzetten.

Met het ruilproces wordt binnenkort in etappes gestart. Projectleider Harm de Jong van het Beheerplatform Eilandspolder, de stichting die het project dankzij Stivas kan uitvoeren, verwacht dat eind 2006 alle onderdelen van het plan zijn gerealiseerd.

nieuwsredactie