Gemeente Zevenaar


Verontreiniging Meentsestraat in kaart gebracht

De verontreiniging in de Meentsestraat in Giesbeek is in kaart gebracht. In september werd duidelijk dat in een deel van de Meentsestraat sprake is van bodemverontreiniging met minerale olie en vluchtige aromaten. Al snel bleek dat de kwaliteit van het drinkwater in orde is, maar dat nader onderzoek nodig was om de verontreiniging beter in kaart te brengen. Met name de afperking van de grondwaterverontreiniging, en de kwaliteit van de binnenlucht moesten worden onderzocht.

Nader onderzoek
Het nader onderzoek heeft uitgewezen dat in de kruipruimte van woningen in de binnenlucht slechts een licht verhoogd gehalte vluchtige aromaten gemeten. De concentratie is veel lager dan de concentratie die in woningen is toegestaan. De verontreiniging in grond en grondwater is afgeperkt: het gaat om circa 1.500 m³ ernstig verontreinigde grond en om 2.000 m² ernstig verontreinigd grondwater. Om absolute zekerheid te krijgen wordt een exemplaar van de rapportage voor instemming voorgelegd aan Hulpverlening Midden Gelderland. Ook Vitens ontvangt een exemplaar van het bodemonderzoek, zodat zij kunnen beoordelen of het uitgevoerde drinkwateronderzoek afdoende is geweest.

Saneringsonderzoek en saneringsplan

Wanneer de aard en omvang van de verontreiniging definitief is vastgesteld, kan het saneringsonderzoek (hoe) en saneringsplan (wat) worden opgesteld. Gemeente Zevenaar en Provincie Gelderland zijn hierover in overleg. Zodra meer duidelijkheid is over de sanering lichten wij u in.