FNV

Shell en NAM krijgen ultimatum

FNV Bondgenoten stelt Shell en NAM vandaag een ultimatum. Als de bedrijven voor maandag 31 oktober, 18:00 uur niet ingaan op de eisen van de bond, volgen acties. Een staking is dan niet uitgesloten. Het ultimatum volgt na een langlopend conflict tussen FNV Bondgenoten en Shell om een nieuwe pensioenregeling. De bond eist dat voor de huidige werknemers de uittredingsleeftijd van 60 jaar tegen het niveau van de huidige regeling gehandhaafd blijft en dat de nieuwe regeling voor de werknemers kostenneutraal is.

FNV Bondgenoten trekt in de onderhandelingen samen op met de Centrale Ondernemingsraad (COR) van Shell. Die hield een enquête onder de actieve leden van het Shell-pensioenfonds. Iets meer dan de helft van hen vulde de enquête in en de uitkomst is duidelijk: driekwart van hen is tegen het pensioenvoorstel van Shell.

"Shell weet dat de fiscale ruimte aanwezig is om uittreden bij zestig jaar mogelijk te maken", zegt Egbert Schellenberg, bestuurder van FNV Bondgenoten. "In de levensloopregeling is compensatie te vinden. Maar deze werkgever wil het gewoon niet betalen."

De werknemers van de NAM nemen deel aan de pensioenregeling van Shell. Het pensioenfonds van Shell telt ruim tienduizend actieve leden.