Gemeente Venlo


Stadspeiling gemeente Venlo 2005

Jaarlijks wordt er onder de inwoners van de gemeente Venlo een enquête gehouden om op de hoogte te blijven van wat er onder de bevolking leeft. Dit jaar hebben ruim 4.000 Venlonaren aan de enquête meegewerkt. Het centrale thema van de stadspeiling was "Leefbaarheid en Veiligheid".

Het centrale thema is onder te verdelen in verschillende onderwerpen, namelijk:
* Tevredenheid over voorzieningen in de buurt,
* Buurtproblemen en leefbaarheid in de buurt,
* Onveiligheidsgevoelens,

* Slachtofferschap,

* Het beeld van de buurt,

* Het beeld van de stad,

* Drugsoverlast.

Elk onderwerp wordt uitgebreid behandeld in de stadspeiling zo is er naar voren gekomen dat een ruime meerderheid van de Venlonaren tevreden is met het wonen in de eigen buurt. Daarbij moeten de problemen zoals hondenpoep, rommel, zwerfvuil, parkeervoorzieningen en parkeeroverlast wel met voorrang worden aangepakt.

Veiligheidsgevoelens en slachtofferschap:

* 36% van de Venlonaren voelt zich wel eens onveilig t.o.v. 35% in 2003
* 25% voelt zich in de eigen buurt wel eens onveilig t.o.v. 23% in 2003
* Met name in Venlo-Binnenstad, Venlo-Zuid en Blerick (Klingerberg/Vossener) voelt men zich wel eens onveilig.

Over de jaren heen zijn de onveiligheidsgevoelens in Venlo vrij constant, ook de resultaten van slachtofferschap (zoals inbraak, diefstal en geweldsdelicten) zijn nagenoeg gelijk aan die van 2003. Wanneer Venlo vergeleken wordt met 13 vergelijkbare andere GSB-steden, scoort Venlo over het algemeen beter dan gemiddeld.

Venlonaren zijn het meest tevreden over de hoeveelheid groen in de stad, de natuur en het landschap in de omgeving, de fietsvriendelijkheid van de stad, het aanbod aan feesten, festivals en evenementen en de horecazaken en terrasjes in de stad. Over het culturele aanbod, de parkeermogelijkheden in de binnenstad, de uitgaansmogelijkheden en het openbaar vervoer zijn ze minder tevreden.

Drugsoverlast:

* Samenscholing van verslaafden op straat is de meest gesignaleerde vorm van drugsoverlast, gevolgd door vervuiling van straat, plein of park.
* De door Venlonaren ervaren drugsoverlast ligt 1 tot 2% hoger dan in 2003.
* De inwoners van Venlo-Binnenstad ervaren de meeste drugsoverlast, gevolgd door Venlo-Zuid.

Naast het centrale thema en de verschillende onderwerpen omvatte de stadspeiling nog vragenblokken over sportparticipatie, het stadsbestuur en de publieksdienstverlening.

Veel burgers die contact op nemen met de gemeente hebben de voorkeur om dit mondeling te doen, hetzij via de telefoon of een bezoek aan de stadswinkel. Klantvriendelijkheid van de medewerkers, duidelijke informatie en antwoorden zijn belangrijker dan de kosten van diensten en producten. Het meest tevreden is men over de inrichting van de stadswinkels en de vriendelijkheid van de medewerkers.

De stadspeiling vormt een belangrijk middel om te onderzoeken hoe de stad er op verschillende terreinen voorstaat. Het gemeentebestuur wil op deze plaats alle deelnemers aan de enquête nog hartelijk bedanken voor hun medewerking.

Het complete onderzoeksrapport is voor belangstellenden in te zien bij de stadswinkels.