Gemeente De Ronde Venen


Gemeente De Ronde Venen aan de slag met invoering Wmo

Met de komst van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) worden gemeenten verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. De Wmo voegt een aantal bestaande regelingen samen en legt de uitvoering daarvan in handen van gemeenten. Het college van B&W van De Ronde Venen heeft een conceptnota over de invoering van de Wmo opgesteld, die wordt voorgelegd aan de gemeenteraad.
De Wmo bundelt de Wet voorzieningen gehandicapten, de Welzijnswet, delen uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (waaronder de enkelvoudige huishoudelijke verzorging, de openbare geestelijke gezondheidszorg (OGGZ) en een aantal AFBZ-subsidieregelingen. Door het bundelen van de losse regelingen in de nieuwe Wmo, komt er meer eenheid in de maatschappelijke ondersteuning van inwoners. Daarnaast wordt beoogd om met de Wmo de stijgende uitgaven aan zorg om te buigen.

Het welzijnsbeleid van gemeente De Ronde Venen is op onderdelen onlangs geactualiseerd. Ook zijn al beleidsinitiatieven gestart vooruitlopend op en passend binnen de Wmo. Voorbeelden hiervan zijn de Servicepunten wonen, welzijn en zorg; het steunpunt mantelzorg; de Vrijwilligerscentrale; het Meldpunt OGGZ/ thuisgeweld; Vluchtelingenwerk en Maatschappelijke begeleiding van vluchtelingen. Deze ontwikkelingen maken dat de gemeente zich op korte termijn voornamelijk richt op nieuwe verplichtingen, zoals de toekenning en verstrekking van huishoudelijke verzorging. De Tweede Kamer moet nog beslissen op basis van het resultaat van nader onderzoek naar of en hoe gemeenten de huishoudelijke verzorging gaan organiseren.

De Wmo is nog een wetsvoorstel, dat in het najaar door de Eerste en Tweede kamer behandeld wordt. De beoogde invoeringsdatum van de Wmo is
1 juli 2006. Tot de ingangsdatum van de Wmo wordt een invoeringstraject gevolgd. Binnen gemeente De Ronde Venen wordt vanuit het Rijk een budget van 95.000,-- beschikbaar gesteld voor de invoering in 2005 en 2006.

Meer informatie over de invoering van de Wmo in gemeente De Ronde Venen vindt u op de gemeentelijke website, klik in het hoofdmenu op Projecten en vervolgens op Invoering Wmo.