Gemeente Hardenberg

Hardenberg geeft toestemming voor filmopnames Paul Verhoeven

Persbericht, 25 oktober 2005

De gemeente Hardenberg geeft toestemming voor de opnames van de nieuwste film van Paul Verhoeven, Zwartboek. Daarmee wordt een vooroorlogse boerderij, net buiten Hardenberg, het decor voor één van de belangrijkste scènes in de film. Begin november staan de opnames op de rol.

Met het besluit, dat het college zojuist heeft genomen, is de weg vrij om de filmopnames in Hardenberg te laten plaatsvinden. Eerder werden voor dezelfde scènes opnames in de Biesbosch afgeblazen. "Het is natuurlijk fantastisch als bij jou in de buurt opnames plaatsvinden voor zo'n grote film, die over de hele wereld te zien zal zijn", zegt burgemeester Bert Meulman.

De filmmaatschappij van Paul Verhoeven, Fu Works, heeft voor Hardenberg gekozen, omdat de hele omgeving, maar de boerderij in het bijzonder, perfect in het sfeerbeeld van de film past. "We doen hier niet alleen een explosie, maar er vinden ook opnames met acteurs plaats", vertelt Karin de Boer van de filmmaatschappij. "Hier wordt een cruciale scène van de film in beeld gebracht. Nadat de boerderij gebombardeerd is, is de hoofdrolspeelster Rachel haar onderduikadres kwijt."

De explosie wordt uitgevoerd door gekwalificeerde springmeesters, die gespecialiseerd zijn in special effects voor films. De boerderij aan de Jachthuisweg bij Hardenberg is onbewoonbaar en wordt gesloopt ten bate van een nieuwe woning. Deze sloop is speciaal voor de film Zwartboek uitgesteld.

Zwartboek vertelt het verhaal van een jonge Joodse Duitse revue zangeres, die in de nadagen van de Tweede Wereld oorlog voor het verzet bij de Duitsers infiltreert. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. De hoofdrollen worden gespeeld door Carice van Houten, Halina Reijn, Thom Hoffman, Sebastian Koch, Christian Berkel en Waldemar Kobus. De productie Zwartboek maakt nog opnames in Nederland tot eind november en zal daarna nog enkele weken in een studio in Berlijn binnenopnames maken. De film zal Nederlands-, Duits- en Engelstalig zijn. Verwacht wordt dat de film najaar 2006 in de bioscoop zal draaien.