Gemeente De Bilt


College verleent Historische Vereniging Maartensdijk subsidie voor uitgave Kadastrale Atlas

Het college van burgemeester en wethouders van De Bilt heeft besloten de Historische Vereniging Maartensdijk een subsidie te verlenen van 3.500,- voor het uitgeven van een zogenaamde Kadastrale Atlas.

Een Kadastrale Atlas biedt inzicht in het grondgebruik per perceel omstreeks 1832. De Atlas geeft inzicht in de geschiedenis van het perceel. Veel mensen zijn geïnteresseerd in de geschiedenis van hun omgeving. Door het raadplegen van de atlas is te zien of in de huidige situatie van een perceel nog sporen uit het verleden zichtbaar zijn. Omdat de Atlas een beeld geeft van het gebruik van het perceel, komen ook de sociale en economische omstandigheden in die periode tot leven.

De Atlas kan ook een inspiratiebron zijn bij ruimtelijke ontwikkelingen. Tegenwoordig wordt in dat verband gesproken over een culturele planologie. Verder komt door het verschijnen van de Atlas een officiële, gecontroleerde kopie van de originele oude kaarten en gegevens ter beschikking. Hierdoor behoeven de originele oude kaarten minder vaak te worden geraadpleegd. Deze authentieke kaarten slijten daardoor minder en kunnen langer bewaard blijven.

De Historische Vereniging Maartensdijk heeft de gemeente De Bilt om een subsidie in de kosten van het laten vervaardigen van een dergelijke atlas gevraagd. De Historische Vereniging verwijst naar een soortgelijk project dat in 1998 in de gemeente De Bilt heeft plaatsgevonden. Toen is voor de uitgave voor De Bilt en Bilthoven aan de Historische Kring d'Oude School een subsidie verleend van 7.000,- ( 3.176,46). Nu gaat het om het uitgeven van een Atlas voor de plaatsen Groenekan, Hollandsche Rading, Maartensdijk en Westbroek. Mutatiedatum 25/10/2005