Verkiezingen bestuur Waterschap Rivierenland van start (25-10-2005)

Vanaf vandaag, dinsdag 25 oktober, kunnen de inwoners van het rivierengebied schriftelijk stemmen voor het nieuwe bestuur van Waterschap Rivierenland. Er zijn 92 kandidaten voor 37 zetels. De verkiezingen zijn nodig door de recente fusie van waterschappen in het rivierengebied. Normaal gesproken vinden de verkiezingen om de vier jaar plaats.
De verkiezingen zijn schriftelijk en duren tot 15 november 12.00 uur. De uitslag wordt op 18 november bekend gemaakt.

Met de slogan `Bemoei je met water. Kies!', roept het waterschap kiezers op te gaan stemmen. Advertenties, spandoeken en posters vestigen de aandacht op de verkiezingen. Op de website Stemwijzer.nl kunnen kiezers een vragenlijst invullen, die hen helpt bij het kiezen van de kandidaat die het beste bij hun ideeën past. Jongeren van 18 en 19 jaar die voor het eerst mogen stemmen, zijn apart benaderd. Zij vonden vorige week een briefkaart in de bus met de oproep om zich vooral met water te bemoeien en dus te gaan stemmen.

De verkiezingen zijn overigens anders dan voor de gemeenteraad of Tweede Kamer. De kiezer stemt op een persoon en niet op een kandidaat van een politieke partij. Het gaat bij het waterschap om een belangenvertegenwoordiging. Bestuursleden nemen op persoonlijke titel besluiten. Bovendien kunnen kiezers meerdere stemmen uitbrengen als ze meerdere belangen hebben.

Het bestuur van het waterschap bestaat uit vertegenwoordigers van categorieën die een bepaald belang hebben bij het werk van het waterschap. Iedereen die 18 jaar en ouder is en in het rivierengebied woont, mag stemmen voor de belangencategorie ingezetenen. Zij willen veilig wonen in het rivierengebied en hebben daarom belang bij het werk van het waterschap. Elke huiseigenaar heeft een extra belang vanwege zijn huis of bedrijf (categorie gebouwd) en elke grondeigenaar heeft een belang, omdat hij zijn grond wil gebruiken (categorie ongebouwd). Voor ongebouwd worden geen verkiezingen gehouden, omdat er evenveel kandidaten als zetels zijn. Voor de andere twee categorieën zijn wel verkiezingen.

De kiezers krijgen hun stembiljet, steminstructie en het kandidatenboekje, waarin de kandidaten zich voorstellen, thuis gestuurd. Meer informatie staat op
http://www.waterschaprivierenland.nl/verkiezingen. Er is ook een verkiezingstelefoon, waar mensen terecht kunnen met vragen (0800 - 88 11 222).
Het waterschap hoopt op een `opkomst' van minimaal 23%. De vorige verkiezingen lieten eenzelfde opkomstpercentage zien.