Zonder zorg uitgeleerd i.o.

"Stalkende' moeder slachtoffer wanbeleid primair onderwijs'.

De moeder die op 7 oktober 2005 een schoolpleinverbod van de rechter opgelegd heeft gekregen lijkt slachtoffer van het wanbeleid primair onderwijs.

Nadat de rechter de school en het bestuur niet ontvankelijk heeft verklaard maar de aansprakelijkheid bij de gemeente heeft neergelegd hoeft de moeder geen antwoorden meer te verwachten op haar gestelde vragen die betrekking hebben op het resultaat van het incidenteel onderzoek door de onderwijsinspectie aangaande de zorg en zorggelden met betrekking tot een van haar kinderen, dit in combinatie met de uitspraken van de algemene directeur op de algemene ouderavond (november 2004) wat aantoonbaar heeft kunnen maken dat de financiën van de school niet op orde is, daar het kostenplaatje van de school de afgelopen twee jaar niet helder is.

De opheldering aangaande deze kwestie zal uitblijven doordat de moeder als 'dwaze moeder' voor de buitenwereld is afgeschilderd en doordat er vanuit de regering is bepaald dat de gemeente alleen verantwoordelijk is voor de huisvesting van scholen.

Doordat scholen hun eigen beleid mogen bepalen en de regering terugtreedt aangaande het onderwijs vanwege de autonomievergroting, kunnen de scholen niet verantwoordelijk gesteld worden bij eventuele misstanden. De onderwijsinspectie kan misstanden constateren, maar mag een school alleen maar aanwijzingsbevoegdheden geven om tot verbetering te komen, het is aan de school zelf deze op te volgen.

Wanneer een school niet genegen is een kind of ouder hun wettelijke rechten te verlenen kan dit alleen nog via rechtswege worden afgedwongen. Door deze nieuwe onderwijswetgeving zal de regering niet bij machte zijn de meest kwetsbare groep het minderjarige kind van de samenleving te beschermen tegen deze macht beluste elementen die in deze nieuwe wetgeving intrede hebben gedaan.

De zelfredzame burger die volgens het huidige regeringsbeleid binnen het primair onderwijs zou moeten ontstaan, krijgt geen mogelijkheden zichzelf te redden, het vrij toegankelijke onderwijs wat een verankerd recht is in Nederland komt hierdoor in het gedrang.

De uitspraak tegen deze 'dwaze' moeder moge twijfelachtig zijn mede doordat de Vice-president van de veroordelende rechtbank voorzitter is van de stichting 'vrienden van de Borgh', de betreffende school, en de veroordelende rechter direct betrokken is bij het onderwijs zij maakt namelijk deel uit van de Medezeggenschapsraad van een scholengemeenschap.

De 'stalkende' moeder lijkt hier slachtoffer van het wanbeleid binnen het primair onderwijs.


Noot voor de redactie (