Gemeente Maassluis

Antwoorden op schriftelijke vragen CDA over ziektekostenpremie

In reactie op uw schriftelijke vragen op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad over bovengenoemd onderwerp delen wij u het volgende mede.

1. Is uw college bekend met de recente uitspraak van de Staatssecretaris dat de gemeenten de zorgtoeslag voor bijstandsgerechtigden rechtstreeks kan overmaken naar de zorgverzekeraar?
Een recente uitspraak van staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van Hoof dat gemeenten de zorgtoeslag in het kader van het nieuwe zorgverzekeringstelsel rechtstreeks naar de verzekeraar kunnen overmaken is ons en het gemeenteloket van het ministerie van SoZaWe niet bekend. De zorgtoeslag wordt door de belastingdienst aan de aanvrager ervan uitbetaald op het door deze opgegeven bankrekeningnummer. Ons zijn geen plannen bekend om deze toeslag aan gemeenten te betalen.
Met de VNG hebben wij zorgen over het punt van de niet-verzekerden in samenhang met de zorgplicht van gemeenten voor kwetsbare burgers. Wij zijn op de hoogte van de door de VNG verrichtte inspanningen om deze voorafgaande aan de behandeling van de Invoerings- en aanpassingswet Zorgverzekeringswet bij de leden van de Eerste Kamer onder de aandacht te brengen. De Eerste Kamer heeft deze wetten onlangs vastgesteld met aanhouding tot een nog nader te bepalen tijdstip van een motie over de mogelijkheden van gemeenten om betalingsproblemen op te lossen.
2. Is uw college van plan van deze voorziening gebruik te maken? Wordt hierbij, analoog aan het Rotterdamse voorbeeld, ook de mogelijkheid onderzocht om heel de ziektekostenverzekering van de cliënt over te nemen, en de nominale premie minus de zorgtoeslag te verrekenen met de uitkering?

Naar aanleiding van de recente invoering van de collectieve aanvullende ziektekosten-verzekering hebben wij besloten te onderzoeken of en in welke omstandigheden doorbetaling van premies noodzakelijk is. Gelet op de gevolgen van de komende Zorgverzekeringswet zijn wij geen principieel tegenstander van inhouding van ziektekostenpremies en doorbetaling hiervan aan zorgverzekeraars. Bij het ontwikkelen van beleid zal het uitgangspunt echter zoveel mogelijk zijn dat alle burgers en dus ook bijstandsgerechtigden in beginsel zelf verantwoordelijkheid hebben en moeten nemen. Het feit dat men een bijstandsuitkering ontvangt, betekent immers niet dat men geen verantwoordelijkheid meer kan of hoeft te dragen voor zijn financiële huishouding. Bovendien moet men gewend blijven om zelfstandig in het bestaan te voorzien en zijn inkomen te beheren, ook met het oog op mogelijke reïntegratie op de arbeidsmarkt.

Dit onderwerp zal een prominente plaats innemen in het onderzoek dat de gemeenten Vlaardingen, Schiedam, Delft en Maassluis zullen uitvoeren naar de mogelijke uitbreiding van de bestaande collectieve aanvullende ziektekostenverzekering bij Zorgverzekeraar DSW met een collectieve basiszorgverzekering. Onze voorlopige gedachten gaan daarbij uit naar een regeling, waarbij sluitende afspraken kunnen worden gemaakt over de signalering van premiebetalingsachterstanden en de inhouding op de uitkering van aflossingen en premies, wanneer men onverzekerd dreigt te raken. Bij eventuele inhouding van premies op de uitkering ligt het voor de hand om de volledige premie door te betalen, inclusief zorgtoeslag, omdat de administratieve verwerking door de zorgverzekeraar van gedeeltelijke betaling door enerzijds de bijstandsgerechtigde en anderzijds de gemeente waarschijnlijk moeilijk uitvoerbaar wordt.
Wij tekenen hierbij aan dat de afdeling SoZaWe de uitkering van circa 100 personen met betalingsproblemen uitbetaalt aan de Stichting Onder Eén Dak, die het inkomen van deze cliënten beheert. In het kader van dit budgetbeheer kunnen ook betalingen aan zorg-verzekeraars worden gedaan om te bewerkstelligen dat cliënten met betalingsproblemen verzekerd blijven voor ziektekosten.


3. Indien u een dergelijke voorziening treft, hoe gaat de regeling exact luiden?

Zoals u zult begrijpen, kunnen wij u op dit moment nog geen exacte regeling op dit onderwerp voorleggen.


4. Heeft u hierover vooraf overleg met het Cliëntenplatform?

Naar aanleiding van de invoering van de collectieve aanvullende ziektekostenverzekering per 1 oktober jl. is dit onderwerp aan de orde geweest in de bijeenkomst van de cliëntenraad Wet werk en bijstand van 12 september jl., waarbij wethouder mr. drs. J. de Visser aanwezig was. Vervolgens heeft de cliëntenraad op 10 oktober verder gediscussieerd over de gevolgen van de nieuwe Zorgverzekeringswet. De cliëntenraad erkent het dilemma dat inhouding en doorbetaling op grote schaal van de nominale premies als betuttelend wordt ervaren en in strijd komt met het streven naar zelfstandige voorziening in het bestaan en reïntegratie.
Zowel een eventuele collectieve basiszorgverzekering als beleid voor de inhouding en doorbetaling van ziektekostenpremies zullen wij met de cliëntenraad bespreken.