VVD



Nieuws

21 okt 2005 - Jan Mulder (VVD) juicht versimpeling Europese Eurofractie landbouwregelgeving toe

Gisteren heeft de Europese Commissie een nieuw plan gelanceerd voor betere en simpele regelgeving in de landbouw. Eurocommissaris voor landbouw en plattelandsontwikkeling Mariann Fischer-Boel geeft hier mee gehoor aan de wens van de landbouwcommissie en de begrotingscommissie van het Europees Parlement. Op voorstel van Europarlementariƫr Jan Mulder verzochten beide commissies de Europese Commissie met voorstellen te komen die er voor zorgen dat landbouwwetgeving simpel en robuust wordt.

Mulder: "Het is goed om te zien dat de Europese Commissie dit signaal van het Europees Parlement heeft opgepikt. Waar ik me echter wel zorgen om maak is dat dit te vrijblijvend is. De Europese Commissie moet zich een doel stellen. Bijvoorbeeld dat over 3 jaar de administratieve last met 25% verminderd is. Pas dan kan de Commissie concreet op haar resultaten worden afgerekend."

Het plan dat uiteindelijk moeten gaan leiden tot betere en simpele regelgeving bestaat uit een aantal onderdelen (voor MEMO/05/382 van de Europese Commissie zie website http://janmulder.vvd.nl). Het valt op dat de Europese Commissie zich in deze memo niet uitspreekt over de bestrijding van de administratieve lasten die veroorzaakt gaan worden door de verplichte koppeling van milieu- en dierenwelzijnvoorwaarden aan landbouwsubsidies, de zogenaamde cross-compliance.

Mulder: "Boeren moeten voldoen aan allerlei cross-compliance regels willen ze in aanmerking komen voor landbouwsubsidies. Deze zijn echter moeilijk te controleren. Mijn angst is dat Brussel daarom strikte regelgeving met een hoop controles zal uitvaardigen. Gooi daar een schep regels en controles uit Den Haag bovenop en de administratieve lasten voor de boer zullen niet afnemen maar juist sterk toenemen. Om dit te voorkomen is het nodig dat de Europese Commissie ook hier haar pijlen vroegtijdig op richt".

Het Europees Parlement zal zich in de landbouwcommissie nog uitspreken over dit voorstel van de Europese Commissie. Ook zal Jan Mulder het voorstel verder analyseren en meenemen in zijn rapport over het minimaliseren van administratieve lasten veroorzaakt door EU-wetgeving dat hij opstelt namens de Begrotingscontrolecommissie van het Europees Parlement.