FNV

Nacht van de dictatuur werpt licht op extreme regimes

Donderdag is het de Nacht van de Dictatuur. FNV Mondiaal is een van de initiatiefnemers van de manifestatie in het Haagse perscentrum Nieuwspoort. Daar vertellen vakbondsleiders, journalisten en mensenrechtenactivisten uit Birma, Wit-Rusland en Zimbabwe over hun noden.
De gasten gaan de komende weken gesprekken voeren met leden van de Tweede Kamer, de regering, het Europees Parlement en de Europese Commissie.

Ook komt ter sprake hoe de strijd om sociaal-economische rechten en goed bestuur vanuit Europa het best gesteund kan worden. Een actievoerder uit de Oekraïne, die een grote bijdrage leverde aan de zogenoemde Oranjerevolutie in het najaar van 2004, is ook een van de sprekers.

Tijdens "de nacht", die in werkelijkheid van 19.00 tot 23.30 uur duurt, staan de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties centraal. Bekende Nederlandse journalisten en schrijvers gaan in debat over de veranderingen die zij verwachten in de drie landen die deze nacht in het schijnwerpers staan.

Het wordt een nacht vol stevige debatten, aangrijpende documentaires, wervelende (live-)muziek en sprankelend theater, beloven de organisatoren.

De Nacht van de Dictatuur vormt onderdeel van het project `Extreme dictaturen en mogelijkheden tot ontwikkeling' dat door FNV Mondiaal samen met Zimbabwe Watch, Burma Centrum Nederland en Free Voice is opgezet. Het project is mede mogelijk gemaakt met steun van NCDO.

De initiatiefnemers werken binnen dit project onder meer samen met de Derde Kamer. De Derde Kamer is momenteel actief op het gebied van armoedebestrijding in falende staten en dictaturen. De Derde Kamer is een schaduw parlement voor ontwikkelingssamenwerking.

Onder andere vakbondsleden zijn welkom tijdens de Nacht van de Dictatuur. Opgave per e-mail is noodzakelijk. Dit kan door een e-mail te sturen naar: nachtvandedictatuur@hotmail.com. Geeft u in uw mail naam, organisatie (indien relevant), adres en telefoonnummer op.