Gemeente Nijmegen

Onderzoek Brandweer Nijmegen naar lijst 222 afgerond

De brandweer in Nijmegen heeft een grootscheeps heronderzoek naar de brandveiligheid in 222 gebouwen in de gemeente afgerond. Het gaat om gebouwen waar twijfel was ontstaan over de toetsing die voorafgaat aan het verlenen van een gebruiksvergunning. Uit dit heronderzoek blijkt dat een kwart van deze tussen 2000 en 2004 gecontroleerde gebouwen niet aan de toen gestelde eisen voldeed.

Het onderzoek naar de 222 gebouwen werd in april 2005 ingesteld. Toen werd door de toegenomen aandacht voor de kwaliteit van het eigen werk duidelijk dat de veiligheidssituatie in onder andere het Lux-theater en het Goffertstadion niet voldeed. Dit ondanks de verleende gebruiksvergunning. Belangrijkste vraag was of de veiligheid van mensen in het geding was en bij hoeveel gebouwen Brandweer Nijmegen mogelijk een steek had laten vallen. Dat is nu duidelijk.

In vier gevallen was het noodzakelijk het gebruik van een gebouw gedeeltelijk te beperken. Na het uitvoeren van veiligheidsmaatregelen kunnen deze gebouwen weer in gebruik worden genomen.

Uit het onderzoek van de brandweer blijkt tevens dat niet alle gebruikers zich na vergunningverlening aan de daarin gestelde voorwaarden houden.

Sinds de periode tussen 2000 en 2004 is de beoordeling van de brandveiligheid verder verscherpt. Hierdoor moeten ook een aantal panden worden aangepast. In totaal komt het aantal panden waarvan de brandveiligheid moet worden verbeterd op 86.

Hoewel de gebruikers (met uitzondering van de vier eerder genoemde panden) weinig tot geen risico hebben gelopen, beschouwt de brandweer dit aantal als zorgwekkend. Dit bevestigt de noodzaak voor regelmatige controle door de brandweer. Ook gaat de brandweer meer aandacht besteden aan de naleving van de voorschriften in de vergunning.

De brandweer zet het kwaliteitstraject waaruit de noodzaak tot een herbeoordeling in eerste instantie naar voren kwam door. Dit omvat onder meer steekproefsgewijze interne kwaliteitsbeoordelingen van het geleverde product en het gebruik van een checklist voor de controles.