Politie Gelderland-Zuid

Project Veiligheid op school blijkt succesvol

Nijmegen 25-10-2005 - (07)

Ook mogelijk voor andere probleemscholen

Het project Veiligheid op school is een groot succes geworden. Dit proefproject van de Nijmeegse politie in samenwerking met de gemeente Nijmegen, het Openbaar Ministerie, stichting Halt en de school zelf, draaide van september 2002 tot juli 2005 op het Canisiuscollege. De deelnemers aan het project constateren in een evaluatie dat de school in de beleving van gebruikers een veiligere plek is geworden.

Het project is bedoeld om de veiligheid op de school te vergroten voor leerlingen, personeel en bezoekers. Hiervoor houdt een schoolagent regelmatig spreekuur op de school. Bij hem kan aangifte gedaan worden, maar kunnen betrokkenen ook informatie krijgen en advies. Verder wordt bijvoorbeeld twee keer per jaar een onaangekondigde veiligheidscontrole gehouden, waarbij de politie onder andere controleert of leerlingen in het bezit zijn van verboden wapens of drugs.
Er blijkt een preventieve werking uit te gaan van een goed veiligheidsbeleid op een school.

Rol van de school
Het is mogelijk dat dit project op meerdere scholen gaat draaien. Omdat de politie het accent verschuift van leefbaarheidproblemen naar veiligheid, moeten scholen zelf een flinke bijdrage leveren aan het project. Zij moet maatregelen nemen waardoor de veiligheid op school bevorderd wordt. De schoolleiding moet vaste contactpersonen aanwijzen en incidenten melden bij de politie. Ook wordt van de school verwacht dat zij voorlichting geeft aan leerlingen en ouders.

Scholen moeten overigens zelf het initiatief nemen en al over een veiligheidsbeleid beschikken. Als dat beleid onvoldoende blijkt te werken, kan het project Veiligheid op school ingevoerd worden. Als een school niet zon plan heeft, kunnen politie en gemeente advies geven bij het opstellen ervan.

Alle betrokken partijen zijn blij dat dit project in goede samenwerking een succes is geworden.