GroenLinks

GroenLinks-actie tegen onzinnige terreurmaatregelen VS

Kathalijne Buitenweg in actie 25 oktober 2005

Sinds maandag heeft de Verenigde Staten een nieuwe maatregel ingesteld met vervelende consequenties voor vliegreizigers. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg voerde maandagochtend in alle vroegte op Schiphol actie tegen de verplichting van de Amerikanen om passagiers hun eerste exacte verblijfplaats door te laten geven in de VS. Daardoor worden reizigers geadviseerd zich een uur eerder te melden op de vlieghavens. In plaats van twee uur drie uur inchecktijd. Vliegmaatschappijen zijn al verplicht inzage te geven in hun computerbestanden waarin passagiersgegevens vermeld staan variërend van reisagent, creditcard tot maaltijdvoorkeur.

Wachtenden kregen een hart onder de riem gestoken met koffie en een 'brownie'. Tegelijkertijd werd een protestbrief uitgedeeld om aan de Nederlandse justitieminister Donner te sturen. In deze brief wordt Donner samen met zijn Europese collega's opgeroepen protest aan te tekenen. Kathalijne Buitenweg gaat de Europese Commissie vragen met de Amerikaanse autoriteiten te spreken over de effectiviteit van deze volgens haar onnodige maatregel.

"Ik zie het nut van deze nieuwe maatregel eerlijk gezegd niet in, het schept een vals gevoel van veiligheid. Het is een extra controle op burgers, terwijl er juist meer geïnvesteerd zou moet worden in een gerichtere opsporing van terroristische dreigingen, een betere analyse en een betere samenwerking tussen inlichtingendiensten," aldus Buitenweg.

Kathalijne Buitenweg was 's middags de hoofdgast bij het populaire Radio 1-programma Standpunt.nl. Ruim 60 procent van de luisteraars was het eens met de stelling dat de veiligheidsmaatregelen voor reizigers naar de Verenigde Staten overdreven zijn.

Wilt u dit programma beluisteren klik dan hier

«