Gemeente Moerdijk


EENVOUDIGER EN EFFICIËNTER VERGUNNINGENBELEID

De gemeente Moerdijk wil de regels rondom het uitstallingsbeleid en de gebruiksvergunning vereenvoudigen. Vooral ondernemers hebben baat bij deze veranderingen. Het college van burgemeester en wethouders stuurt een voorstel aan de raad ter behandeling op 1 december.

De gemeente Moerdijk heeft handhaving hoog in het vaandel. Naast het controleren van de regels kijkt de gemeente echter ook welke regels eenvoudiger en efficiënter kunnen worden gemaakt of zelfs kunnen worden afgeschaft.

De uitstallingsvergunning is zon regel. In de algemene plaatselijke verordening staat dat iedere middenstander één bord voor zijn deur mag hebben. Voor ieder volgend bord moet een vergunning aangevraagd worden. De gemeente wil het, ongeveer in eenzelfde constructie als met de kapvergunning, omdraaien. Er is gekeken wat reële regels zijn voor uitstallingen. Die zijn op papier gezet en daar moet iedere middenstander aan voldoen. Een vergunning aanvragen is niet meer nodig.

De regels waaraan uitstallingen moeten voldoen, zijn allemaal gericht op het vrijhouden van de doorgang voor onder meer voetgangers, rolstoel- en rollatorgebruikers en moeders met kinderwagens. Zo moeten borden bij twee naast elkaar liggende winkels altijd naast elkaar gezet worden aan dezelfde kant, mogen bij hoekwinkels de borden slechts aan één kant gezet worden en moeten de borden bij tegenover elkaar liggende winkels ten minste vijf meter uit elkaar blijven. De nieuwe regels betekenen winst voor zowel de ondernemer als de gemeente. De ondernemer hoeft geen vergunningprocedure te doorlopen, voor de gemeente zijn de nieuwe regels beter te controleren. De nieuwe regels worden ook op naleving gecontroleerd. Uitstallingen hebben een hoge prioriteit omdat ze voor veel ergernis bij de inwoners zorgen.

Ook rondom de gebruiksvergunningen gaat het een en ander veranderen. Even een stukje wetgeving. De Woningwet zegt dat gemeenten in de Bouwverordening het brandveilig gebruik van gebouwen moeten regelen. De VNG heeft daarop een model gemaakt voor een gebruiksvergunning. Voor ieder gebouw waar meer dan vijftig personen samen komen óf waar meer dan vijf personen die niet zelfredzaam zijn samen komen, moet een gebruikvergunning komen. De gemeente Moerdijk vindt dat het eenvoudiger kan. In de bouwverordening staan in de bijlagen al regels over brandveilig gebruik. De gemeente vindt dat beheerders van gebouwen waar geen aanvullende voorwaarden gelden, kunnen volstaan met een melding. Dat scheelt ongeveer de helft van de vergunningen en dus veel tijd en geld. Het gaat met name over gebouwen met een enkelvoudige functie, zoals een café, een winkel of een voetbalkantine met maar één ruimte. Voor andere gebouwen, zoals scholen en verzorgingstehuizen moet wel een gebruiksvergunning worden verleend.