Gemeente Moerdijk


ONDERZOEK NAAR BEGRAAFCAPACITEIT KLUNDERT LANGE TERMIJN

Ook na de herinrichting van de algemene begraafplaats in Klundert zal er voor de (middel)lange termijn niet voldoende begraafcapaciteit zijn. Het college stelt daarom aan de raad voor om een onderzoek te doen naar uitbreiding van de huidige begraafplaats of het openen van een nieuwe begraafplaats.

Het project rondom de herinrichting van de begraafplaats verloopt voorspoedig. Na de inventarisatie is een concept-herinrichtingsplan opgesteld. Het beheer en de uitstraling van de begraafplaats zijn daarbij belangrijke aspecten. Begraven moet mogelijk zijn volgens de vereiste methoden en de aankleding moet dusdanig zijn dat nu en in de toekomst een goede uitstraling gegarandeerd is. Door beheersbewust te ontwerpen krijgen graven voldoende ruimte en wordt de toegankelijkheid en de werkbaarheid gegarandeerd. In de praktijk betekent dit het aanleggen van brede paden en het houden van voldoende afstand tussen graven en beplanting.

Meer ruimte voor werkbaarheid en beplanting betekent dat er minder graven uitgegeven kunnen worden. Na de herinrichting is de verwachting dat er 150 nieuwe graven zijn. Op dit moment zijn er in Klundert nog 60 graven beschikbaar. Uitgaande van een behoefte van dertig graven per jaar, wijst een eenvoudige rekensom uit dat dit resulteert in een begraafcapaciteit voor zeven jaar. De gemeente moet echter ook op de (middel)lange termijn voldoende begraafcapaciteit garanderen. Daarom stelt het college aan de raad voor om een onderzoek te houden.