Gemeente Alphen aan den Rijn


Persbericht 77: Actie 10 miljoen afgerond:

75 procent van projecten tot stand gebracht

Driekwart van de voorgenomen activiteiten van de Actie 'Wat te doen met 10 Miljoen?' zijn dit jaar afgerond. Van de IJsbaan en het Wandelbos zijn op dit moment nog geen concrete resultaten zichtbaar, maar beiden zijn wel in voorbereiding. Van de 27 deelactiviteiten zijn er 25 gestart en 20 afgerond. Alleen Central Park en de Muziektent in Alphen aan den Rijn gaan niet door. Andere onderdelen van projecten (zoals het Wandelpad aan de Hogendijk en de speelvoorziening in het Bospark) zijn nog in uitvoering of voorbereiding. Dat betekent dat van de oorspronkelijke elf voorstellen uit 2001 er negen uiteindelijk op de een of andere manier gerealiseerd. Soms conform de oorspronkelijke wens, soms op een andere wijze, maar met dezelfde doelstelling. De opgave uit 2003 (24 procent van de activiteiten afronden) is daarmee ruimschoots gerealiseerd.

Geschiedenis
In 2000 besloot de gemeenteraad om het gemeentelijk kabelnet (CAI) te verkopen aan Casema. Tien miljoen gulden van de totale opbrengst werd apart gezet om iets leuks voor de stad te doen. Dat komt overeen met ruim 4,53 miljoen euro. Het gemeentebestuur vond dat iedereen over de bestemming van het geld moest kunnen meepraten. Een eis was dat het geld een maatschappelijke bestemming moest krijgen binnen Alphen aan den Rijn, Aarlanderveen en Zwammerdam. In 2001 hield de gemeente een burgerraadpleging die 2660 ideeën opleverde voor de besteding van het geld.

Een onafhankelijke adviescommissie van inwoners selecteerde uit de 2660 ideeën 17 projecten. Het college legde de keuze van de adviescommissie vervolgens nogmaals aan de inwoners voor, omdat niet alle 17 projecten konden worden uitgevoerd. Ruim 20.000 Alphenaren reageerden op de oproep, wat 18.711 bruikbare reacties opleverde. Op basis van de uitslag maakte de gemeenteraad een definitieve keuze om het geld te verdelen over 11 projecten. De oorspronkelijke verdeling was als volgt:
Wandelbos

1.815.120
Central Park (een multifunctioneel gebouw en diverse sport en spelvoorzieningen)
453.780
Shuttleverbinding ziekenhuizen
226.890
Kunstijsbaan
680.670
Uitgaanscentrum jongeren
272.721
Dierenasiel + schildpaddenopvang
113.445
Prins Heerlijk
45.378
Grote bomen in het centrum
90.756
Kleinschalige sport- en spelvoorzieningen
478.378
Actieve recreatie in de buitengebieden
133.865
Muziektenten in Zwammerdam en Alphen aan den Rijn 73.995

Het resultaat
De verbouwing van Het Kasteel is naar verwachting eind 2005 afgerond. Van de kleinschalige sport- en spelvoorzieningen in de woonwijken is driekwart klaar en een kwart bijna afgerond. Zo zijn de trapveldjes in het Europapark, Stuyvesantlaan en Verweystraat opgewaardeerd, zijn er nieuwe speeltoestellen in diverse speeltuinen aangebracht, zijn er nieuwe speeltoestellen geplaatst in Zegersloot, Europapark en Beerendrecht. Ook de voetbalkooi in de Stromenbuurt en de skatebaan in Zegersloot zijn met geld van de actie 10 miljoen gemaakt.

De schildpaddenopvang aan de Keplerweg en Prins heerlijk hebben de gewenste donaties ontvangen. Doel van de wens om een shuttleverbinding tussen de ziekenhuizen te realiseren, is met de komst van de Rijnstreekhopper in wezen gerealiseerd. Het vanuit de actie 10 miljoen beschikbare geld is door de gemeenteraad bestemd voor de verbouwing van jongerenuitgaanscentrum Het Kasteel, zodat daar meer mogelijk werd. De verhuizing van de Plataan naar het Rijnplein is bekostigd met dit budget. Mogelijk wordt het restant besteed om de gevolgen van de Kastanjeziekte aan te pakken.

Nog in ontwikkeling
Slechts één project is in zijn geheel niet doorgegaan. Dat betreft het Central Park. Daarnaast zijn drie onderdelen van projecten niet gerealiseerd, o.a. de muziektent in Alphen aan den Rijn. Het oorspronkelijke idee om de Korteraarseweg/Machineweg voor autoverkeer af te sluiten is massaal afgewezen door de direct omwonenden en om die reden niet doorgezet. En het geld voor een speelvoorziening in het Bospark wordt bestemd voor een voetbalkooi in Zwammerdam.

Daarnaast zijn er onderdelen van projecten nog in afwachting van derden. Voor het dierenasiel wacht de gemeente op initiatief van de Dierenbescherming. En ook de belangenvereniging Aarlanderveen heeft een plan aangeleverd voor een steiger aan de Treinweg in het buitengebied.

De toekomst
Binnen de gemeentelijke organisatie is vijf jaar lang een aparte projectgroep Actie 10 miljoen bezig geweest met het coördineren, organiseren en regelen van de activiteiten. Omdat de belangrijkste taken zijn vervuld, wil het college van b en w de nog resterende activiteiten onderbrengen bij de normale organisatie. Vooral de afdeling Inrichting Openbare Ruimte speelt nog een rol bij de afronding van de projecten wandelbos, ijsbaan (bijdrage Dutch Oval), sport en speelvoorzieningen, recreatie buitengebieden en muziektenten. Daarnaast neemt de afdeling Welzijn de verantwoordelijkheid voor het project Dierenasiel op zich.

Communicatie
De rekenkamer Alphen aan den Rijn doet op dit moment onderzoek naar de Actie 10 Miljoen. Om die reden heeft het college geen eigen evaluatie laten uitvoeren. Wel is er een slotdocument gemaakt dat ter informatie aan de gemeenteraad wordt aangeboden.

Zonder de betrokkenheid van vele duizenden mensen in Alphen aan den Rijn stad was de actie 10 miljoen geen succes geworden. Alleen al om die reden, maar ook om verantwoording af te leggen aan de bevolking, zal de gemeente de komende tijd nog uitgebreid stilstaan bij de bereikte resultaten van de actie 10 miljoen. Via de website, de gemeentelijke informatiepagina en een reizende tentoonstelling kan binnenkort iedereen kennis nemen van de bereikte en (nog) niet bereikte resultaten.

Naam portefeuillehouder: N.P.M. Schoof
Contactpersoon afdeling Communicatie: M.N. Hoogland, tel. 0172 - 465199