In 2020 moet minstens twintig procent werkzaam zijn in de zorg

Adecco

http;//www.adecco.nl

Eén van de scenario's uit Prismant onderzoek

Utrecht, 20 oktober 2005 - Wil de zorg in 2020 op hetzelfde niveau blijven als het nu is, zal twintig procent van de Nederlandse beroepsbevolking in deze sector werkzaam moeten zijn. Dat is de belangrijkste conclusie uit een onderzoek dat door Prismant werd gedaan. Door met name de vergrijzing neemt in Nederland de vraag naar zorg ieder jaar meer toe. Hieraan gekoppeld stijgt ook de vraag naar zorgpersoneel. Op dit moment werkt ongeveer elf procent van de beroepsbevolking in de gezondheidssector. De komende vier jaar zal de vraag naar personeel jaarlijks met tweeëneenhalf procent toenemen. Het komt er uiteindelijk op neer dat in 2020 zo'n 300.000 extra full time banen nodig zijn in deze sector.

Deze ontwikkeling heeft grote consequenties voor de arbeidsmarkt. Om organisaties actief in de gezondheidszorg te informeren over de problemen die op personeelsgebied kunnen ontstaan, organiseert wereldmarktleider in Human Resource Solutions, Adecco, samen met multimediaal uitgeverij in de medische sector, Bohn Stafleu van Loghum op 3 november een themabijeenkomst. Een aantal deskundigen uit de sector, zoals directeur P&O van het UMC Utrecht Heleen Grifioen, als ook Prismant onderzoeker Willem van der Windt, zullen de genodigden voorbereiden op de komende vijftien jaar. Volgens de deskundigen is met een gedegen arbeidsmarktcommunicatiestrategie veel leed te voorkomen.

'Als 's werelds grootste op het gebied van HR Solutions zijn wij uiteraard ook zeer actief in de zorgsector', verklaart Jan Pieter Gommers, Commercieel Directeur van Adecco Nederland. 'Wij zien het dan ook als onze taak de markt attent te maken op de personeelsproblemen die in ons expertiseveld kunnen gaan spelen'.

De samenwerking tussen Adecco en Bohn Stafleu van Loghum is niet nieuw. Al twee maal eerder organiseerde deze partijen een themabijeenkomst over actueel spelende onderwerpen. Zo werd in 2003 een congres gewijd aan 'leeftijdsbewust personeelsbeleid' en vorig jaar werd de zorgsector voorbereid op de verschuiving van taakgericht naar resultaatgericht werken. De bijeenkomst wordt dan ook bezocht door vele directieleden van grote gezondheidszorginstanties.

Adecco SA
Adecco SA is een Forbes 500 onderneming en de grootste personele dienstverlener ter wereld. Onder leiding van CEO Jérôme Caille werken 30.000 medewerkers in bijna 6000 kantoren in 71 landen verspreid over de hele wereld voor Adecco. Dagelijks werken meer dan 700.000 flexwerkers voor zakelijke klanten. De onderneming is geregistreerd in Zwitserland en wordt geleid door een
multinationaal team. Adecco levert een scala van personeelsdiensten aan zakelijke klanten en
gekwalificeerde partners. In 2004 heeft Adecco SA een omzet gemaakt van 17,2 miljard Euro. De
winst bedroeg 332 miljoen Euro.