Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Dit is een persbericht van het Faunafonds

25 oktober 2005 -
De eerste overwinterende ganzen en smienten zijn onlangs weer in ons land waargenomen. De komende weken zullen de aantallen ganzen en smienten nog verder toenemen. Deze wintergasten zullen grotendeels worden opgevangen in speciaal voor hen aangewezen foerageergebieden, waar ze ongestoord kunnen eten. In andere gebieden zullen de ganzen en smienten, als de grondgebruiker in aanmerking wil komen voor een tegemoetkoming in de schade, van de percelen waar ze schade kunnen aanrichten, moeten worden verjaagd, desnoods ondersteund door afschot. Als er ondanks actieve verjaging en ondersteunend afschot toch nog gewasschade optreedt, dan kan het Faunafonds grondgebruikers daarvoor onder voorwaarden een tegemoetkoming verlenen. Voor het verjagen met ondersteunend afschot wordt door provincies (met uitzondering van Zuid-Holland en Utrecht) een vrijstelling vastgesteld, of worden ontheffingen verleend.

Ook voor gewasschade door andere dieren, die behoren tot beschermde inheemse diersoorten, kunnen grondgebruikers een tegemoetkoming bij het Faunafonds aanvragen. Als grondgebruikers, al dan niet via een agrarische natuurvereniging, een aanvraag hebben ingediend voor een bijdrage in de ganzenopvang, dan krijgt de taxateur daarvan via het Faunafonds bericht en hoeft geen verzoekschrift meer te worden ingediend.

Het is belangrijk dat het verzoekschrift Faunaschade binnen zeven werkdagen, nadat schade van enige omvang is geconstateerd, wordt ingediend. Aanvragen, die na deze termijn worden ingediend, kunnen worden afgewezen. Het verzoekschrift kan worden aangevraagd bij het LNV-loket (tel: 0800-2233322) of kan worden gedownload van de website van het Faunafonds, (www.faunafonds.nl).