Politie Midden- en West Brabant

Geslaagde hennepactiedag in Breda

BREDA, 25 oktober 2005

BREDA: De politie heeft dinsdagmiddag een uiterst professionele hennepkwekerij ontmanteld in een loods op een bedrijventerrein in Belcrum. Er werden circa 1200 hennepplanten aangetroffen. Ook werd veel apparatuur in beslaggenomen, waaronder twee aggregaten die voor de stroomvoorziening van de kwekerij zorgden. In de loods was een grote ruimte onderverdeeld in twee kleine kwekerijen; de een leverde dus de eerdergenoemde 1200 planten op, de ander was recentelijk geoogst. Ook daar zijn naar schatting 1200 tot 1500 planten gekweekt. Alle planten en veel apparatuur zijn vernietigd, naar de herkomst van de twee aggregaten doet de politie nog onderzoek.

De ontmanteling van de kwekerij in Belcrum vormde het klapstuk van een hennepactiedag die agenten van het team Vlaanderenstraat dinsdag hebben gehouden. Op basis van tips, al dan niet via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000), warmtemetingen van Essent en andere informatie heeft de politie in vijf woningen en de eerder genoemde loods onderzoek gedaan. Ook werden vier growshops gecontroleerd.

De actie startte met een inval bij een woning aan de Knesselarestraat waar in twee slaapkamers en een zolder totaal circa 750 planten werden aangetroffen. In het pand was zichtbaar niemand woonachtig. Overigens was in een andere woning in dezelfde straat niets aan de hand, ondanks een recent verrichtte warmtemeting van Essent. Bij een woning aan de Joseph Poelaerstraat werden in een zolder circa 300 planten aangetroffen. Een woning aan de Kijsveld leverde in de ochtend nog eens ongeveer 40 planten op.

Kort na de middag werd een inval gedaan bij een woning aan het Hazepad. Daar werd een professionele kwekerij aangetroffen, met op het erf een ruimte waar hennep bewerkt is en een drogerij. In de kwekerij werden nog enkele hennepplanten aangetroffen, duidelijk was dat er recentelijk geoogst was.

Daarna werden nog vier growshops bezocht. In drie gevallen was er niets aan de hand, maar bij een growshop aan de Koele Mei werden 2100 stekjes van hennepplanten en circa vier kilo gedroogde hennep aangetroffen. Gelet op de ernst van deze zaak is de mede-eigenaar van de growshop, een 43-jarige man uit Tilburg, aangehouden. In alle andere gevallen zijn nog geen aanhoudingen verricht, het accent lag op het ruimen van kwekerijen. De betrokken huurders en/of eigenaren van de panden moeten zich in een later stadium verantwoorden.

Auteur: Andre van den Hul