Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ross verwacht extra impuls voor maatschappelijke participatie

Nieuwsbericht, 25-10-2005

Aanpassingen in de AWBZ-zorg en de introductie van de Wet maatschappelijke ondersteuning versnellen de vermaatschappelijking van de zorg en de participatie voor mensen met beperkingen.

Dat schrijft staatssecretaris Ross aan de Tweede Kamer in haar reactie op het rapport 'Vermaatschappelijking in de zorg' van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Volgens het SCP-rapport biedt de Wmo kansen om de participatie van mensen met beperkingen te vergroten. Het SCP waarschuwt echter voor een te grote belasting van vrijwilligers en mantelzorgers.
Ross onderschrijft deze conclusie en houdt de ontwikkelingen in de informele zorg nauwlettend in de gaten. Zo zegde de staatssecretaris gemeenten in juni al extra geld toe voor de mantelzorg. Ross wil dat gemeenten het extra geld gebruiken om te voorkomen dat mantelzorgers te zwaar belast worden.

Mantelzorg in de AWBZ
Ook in de AWBZ heeft de ondersteuning van mantelzorgers de aandacht. Zo moet het Centrum Indicatiestelling Zorg mantelzorgers meer betrekken bij de indicatiestelling van een cliënt. Daarnaast moet de indicatiesteller ook de behoefte aan ondersteuning van de mantelzorger meenemen in het indicatiebesluit voor de cliënt. De staatssecretaris benadrukt in haar reactie op het SCP-rapport nog eens dat ze de draagkracht van informele hulpverleners nauwlettend blijft volgen.

Vermaatschappelijking in de zorg is de ontwikkeling om zorg zoveel mogelijk in eigen omgeving te leveren. Mensen met een zorg- of hulpbehoefte moeten zo normaal mogelijk kunnen leven, midden in de maatschappij.