Gemeente Dordrecht


---

Gemeente investeert in creatief ondernemerschap

Ronald van Dijk

Het college van B&W heeft vandaag ingestemd met voorstellen voor innovatief en creatief ondernemen. Concreet betekent dit de ondersteuning van initiatieven voor een fysieke en virtuele ontmoetingsplek en netwerkvorming door en voor creatieve ondernemers. B&W vraagt de raad hiervoor EUR 100.000,- beschikbaar te stellen. Dordrecht is een creatieve stad met een sterk groeiende creatieve kern. In grootte is deze kern vergelijkbaar met steden als Rotterdam, Maastricht en Eindhoven. Creatief Dordt is echter niet voldoende zichtbaar en er vindt te weinig onderlinge samenwerking plaats. Het ontbreekt de stad aan (fysieke) plekken waar de nieuwe economie zich manifesteert en zichzelf versterkt. Dit is gebleken uit onderzoek dat begin dit jaar in opdracht van de gemeente is verricht.

In antwoord hierop hebben ongeveer dertig ondernemers eind april aangegeven te willen investeren en zijn met drie concrete voorstellen gekomen. Ze willen hiermee netwerken ontwikkelen en samenwerking, uitwisseling en kennisoverdracht stimuleren. De drie projectvoorstellen zijn: Tussenland, een fysieke ontmoetingsplek voor ondernemers, Geld en Geest, een virtuele tafel waar ondernemers elkaar ontmoeten, kennis en kunde koppelen en samen zaken doen en tot slot de organisatie van een congres op het gebied van design.

De initiatiefnemers van Tussenland werken momenteel een businessplan uit om de fysieke ontmoetingsplek daadwerkelijk te realiseren. Mogelijk in een loods op de Staart. Verder schrijft Stichting Noordkaap voor het voormalige kinderdagverblijf Bleijenhoek op de Voorstraat- Noord 142-144 een businessplan voor een bedrijfsverzamelgebouw. Andere locaties die mogelijk voor een bedrijfsverzamelgebouw in aanmerking komen zijn: De Holland, Nieuwstraat 60/62 en enkele grote bedrijfspanden op de Stadswerven.

De gemeente gaat de initiatieven uit de stad ondersteunen met juridisch-, financieel- en bouwkundig advies en advies t.a.v. de exploitatie van onroerend goed. Ook biedt de gemeente de ondernemers de gelegenheid de plannen openbaar te presenteren. Uitgangspunt voor de ondersteuning is dat een initiatief uit de stad komt. "De initiatieven worden bovendien ondersteund door de Economische Adviesraad. Het Impulsteam Kennis en Innovatie zal haar netwerk en kennis hiervoor inzetten" aldus wethouder F.J. van den Oever.

Redactie
Linde de Jong
Communicatie

telefoon (078) 639 65 75

email lw.de.jong@dordrecht.nl

Informatie