Gemeente Dordrecht


---

Onderzoek naar opvang voor daklozen vraagt meer tijd

Karin Notenboom

Het Sociaal Geografisch Bureau (SGB) heeft in beeld gebracht of er volgens Dordtse zorginstellingen behoefte bestaat aan een hostel: een opvanghuis voor daklozen die nu vooral op straat leven en slapen. Dit onderzoek (eerste fase) is afgelopen zomer afgerond en de bevindingen zijn besproken met Leger des Heils, BoumanGGZ en De Grote Rivieren. Het college van Burgemeester en Wethouders heeft de instellingen gevraagd om de haalbaarheid concreter in beeld te brengen. In november 2004 is de motie `Hostelvoorziening in Dordrecht' aangenomen, waarin het college van Burgemeester en Wethouders werd verzocht onderzoek te doen naar de mogelijkheden en betaalbaarheid van een hostelvoorziening in Dordrecht. Het SGB heeft bestaand cijfermateriaal geanalyseerd en heeft interviews afgenomen met onder meer medewerkers van hostels in Utrecht, met instellingen voor maatschappelijke opvang, het zorgkantoor en politie.

De potentiële doelgroep van een hostel zijn chronisch verslaafde daklozen. Het Leger des Heils, BouwmanGGZ en de Grote Rivieren zijn voorstander van een hostel dat toegankelijk is voor daklozen met een drugs- en alcoholverslaving, in combinatie met psychische problemen. Uit registratie blijkt in Dordrecht 32 verslaafde daklozen zijn. De inschatting is dat, rekening houdend met doorstroom naar een andere voorziening, 20 van hen van een hostel gebruik wil of kan maken.

Het SGB raamt de bouwkosten van een hostel van 20 plaatsen op circa EUR 1.400.000. De kosten om het te runnen worden geschat op EUR 1 miljoen per jaar. De rapportage geeft verder aan dat zorgvuldige communicatie met een buurt vóór, tijdens en na de realisatie van een hostel van groot belang is. Ook wordt gehecht aan het maken van goede beheerafspraken.

De instellingen Leger des Heils, BoumanGGZ en De Grote Rivieren vinden dat in een hostel ook zorg geboden moet kunnen worden. De doelgroep behoort tot hun eigen klantenkring. Juist voor de groep verslaafde daklozen is geen voorziening. Een hostelvoorziening kan de overlast van dak- en thuislozen op straat beperken en hun een plek in de stad bieden. Het kan ook een bijdrage leveren aan het capaciteitsprobleem van het slaaphuis van het Leger des Heils. Over de omvang en de behoefte van de beoogde doelgroep buigen de instellingen zich nog nader.

Wanneer het zorgconcept door betrokken instellingen verder is uitgewerkt en de kosten van de bedrijfsvoering in beeld zijn, voert de gemeente nader overleg met het zorgkantoor over de financieringsmogelijkheden. Voor de financiering is de gemeente vooral afhankelijk van financiële middelen uit de AWBZ, die worden verdeeld door het zorgkantoor.

De rapportage geeft aan dat `een locatie nabij de binnenstad' wordt aanbevolen. Het college heeft nog geen standpunt ingenomen, maar is over een mogelijke locatie van mening dat een hostel niet moet komen in een buurt met een al hoge concentratie van opvang-voorzieningen.

Redactie
Karin Notenboom
Communicatie

telefoon (078) 639 6908

email kl.notenboom@dordrecht.nl

Informatie