Waterschap Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden


Waterschap baggert voor gemeente in Park Oudegein in Nieuwegein

25 oktober 2005 - Eind september is aannemer Ekelschot gestart met baggeren van verschillende watergangen in Park Oudegein in Nieuwegein (zie kaart).
In totaal zal 5.750 m3 vervuilde bagger worden verwijderd, circa 5.000 m3 klasse 3 baggerspecie en circa 750 m3 klasse 4 baggerspecie. Al het slib wordt met behulp van schuifboten, kranen en trekkers gebaggerd en naar doorgangsdepot 'Het Klaphek' bij de
rioolwaterzuiverings-installatie Nieuwegein/IJsselstein worden getransporteerd.

Het waterschap heeft het werk namens de gemeente Nieuwegein aanbesteed, in het kader van een intensieve samenwerking tussen gemeente en waterschap op het gebied van baggerwerkzaamheden. Het werk is aangenomen door de firma Ekelschot uit Harmelen en zal ongeveer drie maanden in beslag nemen.

Het werk kan enige hinder veroorzaken voor de fietsers en voetgangers in het park.

Baggerwerk, waarom?
Op de bodem van iedere sloot of waterpartij verzamelt zich in de loop der tijd bagger. Bagger vormt zich uit onder andere gevallen blad, plantenresten en zwerfvuil. Door deze bagger wordt de sloot steeds ondieper. Bij warm weer bevat het kleine laagje water nog maar een beperkte hoeveelheid zuurstof. Vissterfte en stank kunnen bij aanhoudende warmte het gevolg zijn. Een ondiepe sloot kan ook minder water afvoeren, wat bij hevige regenval tot overstromingen kan leiden.

Genoeg redenen voor het waterschap om in actie te komen. Het waterschap doet zijn uiterste best om tijdens de werkzaamheden rekening te houden met de natuur. Het is helaas niet te voorkomen dat baggeren een tijdelijke impact heeft op het leefmilieu in de sloot, maar op de lange termijn is de natuur zeker gebaat bij een baggerbeurt.