Gemeente Breda

Gemeente neemt eerste vuilniswagens met roetfilter in gebruik

Op dinsdag 25 oktober heeft wethouder Van Blerck-Woerdman twee nieuwe vuilniswagens in gebruik genomen die zijn uitgerust met een E-CRT roetfilter van Pyroban Envirosafe. Dit filter zorgt er voor dat de uitstoot van koolstof monoxide, koolwaterstoffen en fijne deeltjes met respectievelijk 94%, 95% en 89% wordt gereduceerd. Het filter zorgt er mede voor dat de gemeente Breda een schonere en gezondere leefomgeving wordt. De nieuwe voertuigen worden ingezet in dichtbebouwde woonwijken van Breda.

CRT-roetfilters zijn al langer in gebruik. Tot op heden was het technisch niet uitvoerbaar om ze op vuilniswagens te monteren. Doordat vuilniswagens in tegenstelling tot andere vrachtwagens en autobussen met een sterk afwisselende snelheid rijden, is de temperatuur van de uitlaatgassen te laag om het bestaande filter goed te laten werken. Door het toepassen van een extra temperatuurregeling kan het CRT-roetfilter nu wel op vuilniswagens worden toegepast. Na een uitgebreide proefperiode is de technische haalbaarheid van het filter bewezen.

Medewerkers
Ook de medewerkers van Afvalservice zijn gebaat bij het nieuwe systeem. Zij staan door hun reguliere werk immers iedere dag bloot aan de gevolgen van uitlaatgassen. Door het meerijden achter op de vuilniswagen staan zij relatief meer bloot aan roetuitstoot, voornamelijk veroorzaakt bij het wegrijden van de truck. Uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht dat onlangs in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is gehouden blijkt dat de chauffeurs en beladers tussen de 50% en 75% minder roet inademen als een vuilniswagen is uitgerust met een E-CRT roetfilter.

Vijf jaar
Europese richtlijnen moeten ervoor zorgen dat op den duur dieselmotoren net zo schoon, of zelfs schoner, worden als benzine- en gasmotoren. Het resultaat zal echter nog minstens vijf jaar op zich laten wachten. Door de ontwikkeling van nieuwe technieken en producten is het echter nu al mogelijk schadelijke stoffen in uitlaatgassen van dieselmotoren in sterke mate te reduceren. Afvalservice wil niet vijf jaar wachten op schonere motoren voor haar wagenpark van inzamelvoertuigen, terwijl er nu een product op de markt is dat direct de uitstoot al op het niveau brengt van een Euro IV motor. De gemeente treedt hier verantwoordelijk op door het welzijn van de hele gemeenschap in acht te nemen.

Duurzaamheidsspiegel
De gemeente Breda is vooruitstrevend wanneer het aankomt op het beschermen van het milieu en haar inwoners. De gemeente heeft niet voor niets al vier keer de Duurzaamheidsspiegel gewonnen. Breda ziet als één van de eerste gemeenten in Nederland in, dat het nieuwe E-CRT-systeem haar hier op een effectieve manier bij kan helpen.

Operationeel proces
Het E-CRT systeem is binnen anderhalve dag ingebouwd en er zijn geen verdere gevolgen voor het operationele proces van Afvalservice. De brandstofvoorziening, het onderhoud, het laadvermogen en de actieradius van de voertuigen blijven onveranderd. Het enige onderhoud dat wordt aangeraden is een servicebeurt, twee maal per jaar afhankelijk van het aantal gereden kilometers.

Kinderkunst
Op de twee nieuwe vuilniswagens prijken de winnende ontwerpen van de wedstrijd die Afvalservice eerder dit jaar uitschreef op alle Bredase basisscholen. Ruim 6.400 leerlingen stuurden een ontwerp in. Op een voertuig staat het ontwerp van Esmee Augustijn (11 jaar) en de andere wagen is opgesierd met het ontwerp van Maaike van Leeuwen (6 jaar)

Breda, 25 oktober 2005