Erasmus MC


25-10-05: Erasmus MC vraagt verbod op krenkende en onrechtmatige uitingen op website jegens medewerker Erasmus MC

Vandaag is in kort geding gevorderd dat een bekend dierenrechtenactivist stopt met de publicatie van zijn nieuwe website ter verkiezing van de 'dierenbeul van de maand'. Op deze website worden het Erasmus MC, een medewerker en haar werkzaamheden in diskrediet gebracht. Dergelijke uitingen hebben in het verleden al geleid tot persoonlijke bedreiging met geweld.

Het Erasmus MC verricht hoogwaardig medisch wetenschappelijk onderzoek binnen de daartoe gestelde wettelijke eisen (vergunningen) en ethische normen. Daarbij wordt ook onderzoek met proefdieren gedaan, in samenhang met andere methoden van wetenschappelijk onderzoek. Dierproeven zijn onlosmakelijk verbonden met medisch wetenschappelijk onderzoek. Voorafgaand wordt ieder onderzoek kritisch beoordeeld door een onafhankelijke commissie van deskundigen, waarbij een afweging wordt gemaakt tussen het wetenschappelijk belang, de belangen van de dieren en de mogelijke aanwezigheid van alternatieven (minder dieren, geringere belasting van de dieren, of - het liefst - andere methoden dan proeven met dieren). Het verantwoord gebruik van proefdieren brengt tevens met zich mee dat het Erasmus MC participeert in het maatschappelijk debat over dierproeven, informatie geeft en luistert naar opvattingen in de samenleving. Erasmus MC kan dan ook niet accepteren dat deelnemers aan dit debat op deze wijze in diskrediet worden gebracht of worden blootgesteld aan dreiging met geweld.

Op de betreffende website wordt de gemandateerde vergunninghouder dier-proeven van het Erasmus MC, tevens hoofd van het Erasmus Dierexperimenteel Centrum (EDC), met volledige naam en een portret genomineerd als 'dierenbeul van het jaar'. Toen de houder van de website werd gesommeerd om deze publicatie te staken, antwoordde hij schriftelijk: "Wellicht doet uw cliënte er goed aan om niet meer op TV te verschijnen, al haar vermeldingen in PubMed te laten verwijderen, niet meer te verschijnen op openbare bijeenkomsten als spreker of aanvrager van experimenten, etc. etc." Het Erasmus MC kan deze tekst niet anders uitleggen dan een poging om wetenschappelijke publicaties, het aanvragen van vergunningen en deelname aan het publiek debat onder dreiging van geweld te belemmeren. Dit is onacceptabel, zowel in het licht van de vrijheid van meningsuiting als van de noodzaak tot maatschappelijke discussies en publicaties over medisch wetenschappelijk onderzoek.

De rechter doet over 7 dagen uitspraak.