Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA `s-Gravenhage

Uw brief Ons kenmerk
AV/CAM/2005/83645

Onderwerp Datum
Jaarverslagen product- en bedrijfschappen 25 oktober 2005
2004

Vanuit mijn verantwoordelijkheid voor de Wet op de Bedrijfsorganisatie informeer ik u jaarlijks over de jaarverslagen van de product- en bedrijfschappen (hierna: schappen). Alle schappen hebben intussen hun jaarverslag voor 2004 gepubliceerd. U kunt de jaarverslagen vinden op de websites van de schappen. Een overzicht de internet-adressen van de schappen is bijgevoegd.

Zoals gebruikelijk heeft de Sociaal-Ecomische Raad (SER) ten aanzien van de jaarverslagen een 'scan' uitgevoerd. Dit betreft een beoordeling van de jaarverslagen op basis van bepaalde criteria. Deze keer heeft de SER bijzondere aandacht besteed aan het thema financiële verantwoording. Daarbij is speciale aandacht besteed aan de mate waarin de jaarverslagen in combinatie met de jaarrekeningen inzicht bieden in de doelmatigheid en doeltreffendheid van het functioneren van het schap. Ook is gekeken naar de omvang, het verloop en de begunstigden van de belangrijkste financiële stromen in het schap. Hieronder ga ik in op de belangrijkste conclusies.

In het algemeen is de SER tot de conclusie gekomen dat alle schappen positief scoren in het benoemen van hun missie en doelstellingen. Het kost de meeste schappen echter moeite om de resultaten en effecten van hun activiteiten systematisch voor het voetlicht te brengen. Ook is het volgens de SER nodig dat de schappen meer aandacht besteden aan de balanscijfers en de toelichting daarop.
Verder heeft SER begin dit jaar de eisen ten aanzien van de financiële verantwoording aangescherpt. Zo moeten de schappen nu verantwoording afleggen over de financiële relaties met derden en moeten deze relaties expliciet worden vermeld. Hoewel menig schap hiermee een goede start heeft gemaakt, constateert de SER dat nog niet alle schappen op een tevredenstellende wijze in hun financiële relaties inzicht geven. De SER zal dan ook bij de goedkeuring van begrotingen en rekeningen aan dit onderwerp aandacht blijven schenken.

2

Ik deel de conclusies van de SER. Gezien het publiekrechtelijke karakter van de schappen, is het van het grootste belang dat de schappen zich via hun financiële verantwoording tijdig, adequaat en transparant aan hun stakeholders verantwoorden. In het kabinetstandpunt over de toekomst van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie zal hier eveneens aandacht aan worden besteed.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)