European Union



| | | |

|RAAD VAN                 |                                       |NL         |
|DE EUROPESE UNIE         |                                       |           |
Brussel, 25 oktober 2005 13720/05 (Presse 278) P 119/05
(OR. en)

PERSMEDEDELING

Betreft: Publicatie van de armoedebestrijdingsstrategie voor Bangladesh

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie ter gelegenheid van de publicatie van de armoedebestrijdingsstrategie voor Bangladesh

Het Verenigd Koninkrijk heeft als huidig voorzitter van de Europese Unie de eer namens de lidstaten van de Europese Unie en de Europese Commissie in onderstaande verklaring het langetermijnpartnerschap tussen de Europese Unie en Bangladesh te bevestigen.

De Europese Unie zwaait de regering van Bangladesh lof toe voor haar inzet voor de armoedebestrijding en haar inzet voor de millenniumdoelstellingen voor ontwikkeling, zoals verwoord in haar ambitieuze en brede strategiedocument voor armoedebestrijding (PRSP), getiteld "Unlocking the Potential: National Strategy for Accelerated Poverty Reduction".

De armoedebestrijdingsstrategie geeft een realistisch beeld van de ontwikkelingsproblemen in Bangladesh en erkent ruiterlijk de rol van de NGO's en de particuliere sector bij de verwezenlijking van de millenniumdoelstellingen. In de strategie wordt de armoede in Bangladesh in al zijn facetten geanalyseerd en wordt er terecht naar gestreefd voort te bouwen op hetgeen reeds is verwezenlijkt, ontsporing tegen te gaan en maatregelen uitgevoerd te krijgen. Deze strategie zal ertoe bijdragen dat Bangladesh de aanzienlijke vooruitgang die het reeds heeft geboekt op het gebied van macro-economische stabiliteit, groei en menselijke ontwikkeling, kan continueren.

In de armoedebestrijdingsstrategie worden zwak bestuur, geringe menselijke veiligheid, en de schending van sommige mensenrechten als grote uitdagingen genoemd voor de verbetering van de levensomstandigheden van de armsten en van vrouwen, en voor krachtiger economische groei. Corruptie bemoeilijkt de dienstverlening, en remt groei en vooruitgang bij de ontwikkeling af. Ook een succesvolle uitvoering van de regeringsplannen wordt door de genoemde problemen belemmerd. Politiek en etnisch geweld, en de recente bomaanslagen, dragen eveneens bij tot de situatie van onveiligheid en vormen aanzienlijke bedreigingen voor verdere ontwikkeling. De Europese Unie hoopt dat de regering van Bangladesh bij de uitvoering van de strategie zal aantonen dat ze al deze kwesties gaat aanpakken.

De Europese Unie heeft lof voor de inspanningen van de regering van Bangladesh om bij de opstelling van de armoedebestrijdingsstrategie de internationale partners en delen van de civiele samenleving te consulteren. De Europese Unie is echter teleurgesteld dat het in het PRSP-proces niet tot volledige politieke participatie is gekomen. De Europese Unie ziet uit naar grotere betrokkenheid van alle partijen bij de uitvoering van de strategie en verdere inzet voor de strategie na de komende verkiezingen in 2007.

Bangladesh blijft te maken hebben met fundamentele ontwikkelingsproblemen. De Europese Unie waardeert haar partnerschap met Bangladesh en ziet uit naar een succesvolle vergadering over uitvoering op 15-17 november. Wij staan paraat om Bangladesh te steunen bij dit moeilijke proces.

De toetredende landen Bulgarije en Roemenië, de kandidaat-lidstaten Turkije en Kroatië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en de EVA- landen IJsland en Liechtenstein, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne en de Republiek Moldavië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


* Kroatië blijft deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.