Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


---

Koningin 25 oktober 2005 bij 13de Balletgala Dansersfonds 79

Hare Majesteit de Koningin is dinsdag 25 oktober in Het Muziektheater te Amsterdam aanwezig bij het 13de Balletgala van Stichting Dansersfonds '79.

Het tweejaarlijkse gala staat deze keer in het teken van het vijfentwintigjarig jubileum van Stichting Dansersfonds '79, opgericht door Alexandra Radius en Han Ebbelaar om jong Nederlands danstalent te stimuleren en mensen die hun diensten hebben bewezen in de danskunst te eren. De avond is opgedragen aan de choreograaf Rudi van Dantzig.

Aan deze avond, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het Dansersfonds '79, werkt een keur van nationale en internationale gasten mee, onder wie de 1ste soliste van The Royal Ballet, Alina Cojocaru, en Emmanuel Thibault, 1ste solist bij het Ballet de l'Opéra National de Paris. Dansers van Het Nationale Ballet voeren de uit 1977 stammende choreografie Vier letzte Lieder van Rudi van Dantzig uit, een melancholiek en ontroerend ballet, waarvoor hij zich liet inspireren door de gelijknamige liederencyclus uit 1948 van Richard Strauss. Vier letzte Lieder wordt gezongen door Miranda van Kralingen.

De ouverture van de avond is een choreografie van Monique Sand, DANS >
Van choreograaf Hans van Manen staan twee choreografieën op het programma. Het Duitse gezelschap ballettmainz danst Concertante, een choreografie voor 4 paren, op muziek van de Zwitserse componist Frank Martin. Joeri de Korte en Bregje van Balen van het Nederlands Dans Theater voeren Van Manens duet Two uit, op muziek van de Italiaanse componist Ferruccio Busoni. Jirí Kylián's Sechs Tänze wordt uitgevoerd door dansers van het gezelschap Introdans Ensemble voor de Jeugd, die onlangs met deze choreografie veel succes oogstten in New York.

Holland Symfonia, onder leiding van de Britse dirigent Patrick Flynn, verzorgt de muzikale begeleiding.

29 september 2005
© RVD