Ingezonden persbericht


Persuitnodiging
Datum: 21 oktober 2005

Presentatie onderzoek naar geldmakingen

Op dinsdag 25 oktober in het Koninklijk Instituut van de Tropen worden de resultaten van het onderzoek naar geldovermakingen door migranten gepresenteerd. Dit gebeurt tijdens het seminar 'Geldovermakingen: een goede dienst? Wat kan Nederland doen om geldovermakingen efficiënter en effectiever te maken?'. Het onderzoek, afgelopen zomer uitgevoerd door de Consumentenbond, werd gehouden onder 1400 allochtonen die geld overmaken (Turken, Marokkanen, Surinamers, Antillianen, Somaliërs en Ghanezen) en onder 11 banken en geldovermakingskantoren. Vertegenwoordigers van banken, geldkantoren, De Nederlandse Bank en migrantenorganisaties zullen aanwezig zijn. Na presentatie van het rapport gaan deze partijen met elkaar en met het publiek in discussie over wat Nederland kan doen om geldovermakingen als ontwikkelingsinstrument te stimuleren.

Doel van het seminar is inzicht te krijgen in de dienstverlening op het gebied van geldovermakingen in Nederland (bijvoorbeeld prijs, snelheid, betrouwbaarheid) en de manieren waarop migranten geld overmaken. Uit het onderzoek blijkt dat de zes onderzochte groepen naar schatting zo'n ¤ 365 miljoen in totaal per jaar overmaken naar landen van herkomst. Hiervan geven Ghanezen gemiddeld het meest (¤ 1.144 per jaar per persoon) en Antillianen het minst (¤ 638 per jaar). Een opvallende uitkomst uit het onderzoek is dat jongere respondenten tot en met 49 jaar meer geld overmaken per keer, maar minder vaak, en een minder groot bedrag in totaal per jaar dan oudere respondenten. Door de toename van geldovermakingen in Nederland zullen banken steeds meer geïnteresseerd raken in de allochtone klant.

Het seminar is een initiatief van het programma Business in Development (BiD). Business in Development betrekt Nederlandse bedrijven bij marktgerichte armoedebestrijding in ontwikkelingslanden en is een programma NCDO. Het seminar wordt samen met KIT, P-Plus Magzine, en Stichting IntEnt georganiseerd.

EINDE PERSBERICHT



Ingezonden persbericht