Gemeente Haarlem


24 oktober 2005

301/2005
Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Centrum haarlem krijgt keurmerk veilig ondernemen

Op 24 oktober 2005 heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het keurmerk Veilig Ondernemen Winkelgebieden toegekend aan het Haarlemse winkelgebied Kruisstraat, Barteljorisstraat, Zijlstraat en Koningsstraat. Met dit keurmerk geeft het rijk aan dat de gemeente in de samenwerking met de Haarlemse partners goede resultaten boekt op het gebied van verbeterde veiligheid voor ondernemers en bezoekers. Sinds eind 2001 werken de gemeente, ondernemersvereniging City Haarlem, de Kamer van Koophandel en de politie Zuid Kennemerland samen aan een betere veiligheid in dit deel van Haarlem. Hiervoor is het project Samen Veilig Ondernemen (SVO) opgestart. Het rijk heeft een subsidie beschikbaar gesteld om de samenwerking te stimuleren. Alle betrokken partijen zijn verheugd over de toekenning van het keurmerk.

Het project SVO draait inmiddels op volle toeren. Het heeft geleid tot de aanleg van een burenbelsysteem in de betrokken straten, het instellen van straatcoördinatoren, een herkenbaar SVO-logo bedoeld voor winkelruiten, een veiligheidsscan, agressietrainingen voor personeel en een goede noodhulpafstemming met de politie. Het is de bedoeling dat het project navolging krijgt in andere delen van de stad.

Op 25 oktober 2005 tekenen de gemeente, ondernemersvereniging City Haarlem, de Kamer van Koophandel en de politie Zuid Kennemerland het convenant Veilig Ondernemen in Haarlem Centrum. Hiermee maken de partners duidelijk dat zij hun samenwerking op dit gebied willen voortzetten en zich willen blijven inzetten voor het behoud van de veiligheid van het winkelgebied.