Gemeente Alkemade


Grote schoonmaak in Kadjebi


'Het gaat er niet om dat men ginds doet wat wij willen, maar dat datgene gebeurt wat men zelf wil en waar de mensen achter staan'. Dit is het unanieme standpunt van de Assembly staf onder aanvoering van Mr. Kofi Adjei Ntim, aan het eind van het bezoek van de Alkemadese delegatie aan Ghana. Deze bestuurlijke visie is een belangrijk winstpunt, want alleen daarmee heeft het project kans van slagen als onze actieve steun ophoudt na 1-1-2007. De Alkemadese delegatie keerde afgelopen week terug uit Kadjebi na een geslaagd bezoek. Dit bezoek vond plaats op basis van het contract met VNG-International, die in dat kader de reis- en verblijfskosten voor zijn rekening nam.
Het programma was behoorlijk vol. Op donderdag 13 oktober vond de Clean up Competition plaats. Deze dag viel samen met de gebruikelijke dag van de week waarop het eens in de maand grote schoonmaak is. Schoolkinderen veegden straten schoon en ontdeden open plaatsen van zwerfafval. Volwassenen namen de eigen woonomgeving en de goten flink onder handen. Opvallend detail is dat schoolkinderen en vrouwen vanuit de traditie eerder gehoor geven aan gemeenschappelijke schoonmaakacties, waar mannen gemakkelijker te mobiliseren zijn voor bijvoorbeeld gemeenschappelijke bouwactiviteiten. Toch wil de Assembly trachten om de volwassenen meer aan te sporen en ook het toezicht te verstrakken. De eigen ambtenaren en mensen van de zogeheten buitendienst zijn echter nog niet voorzien van duidelijke werkinstructies. Op dit moment kan het toezicht ter plaatse dan ook niet optimaal worden uitgeoefend.

Evaluatie en monitoren
Vrijdag 14 oktober was eveneens een belangrijke dag. Er werd een workshop georganiseerd met als thema monitoren (toezicht houden) en evaluatie. Tijdens deze workshop vond interactie plaats tussen de leden van de Assemblystaf en vertegenwoordigers van de bevolking. In groepssessies werd besproken wat de verschillende groepen belangrijke toekomstactiviteiten vinden. De ploeg van de truck wil bijvoorbeeld graag werkoverleggen en heeft behoefte aan structuur in het onderhoud van de truck. Vanuit de managementgroep blijkt er behoefte te zijn aan informatie vanuit het veld.

Info Point
Indirect is zo opnieuw het belang van het Info Point bij de Assembly staf onder de aandacht gebracht. Nu moeten de suggesties uit de groepssessies worden verwerkt in het verbeterplan van het Info Point, zodat klachten beter hun weg vinden binnen de Assembly organisatie. De komende maanden wordt hiermee ervaring opgedaan, zodat we volgende keer kunnen evalueren.

Ogen en oren open
Verschillende keren werd tijdens het bezoek een rondgang langs de containers gemaakt om een beeld te krijgen van de staat van onderhoud en het gebruik. Met het gebruik zit het wel snor, alleen staan de kleppen consequent open. Klaarblijkelijk schiet de voorlichting tekort om de mensen erop te wijzen dat dichte kleppen de stank aanmerkelijk verminderen. Ook de positionering van de containers op de platforms is niet naar behoren. De bevolking kreeg echter de mogelijkheid om haar mening hierover naar voren te brengen.