CDA
25-10-05
Duurzaamheidsmanifest op hoofdlijnen door achterban ondersteund Het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan wordt door de CDA-achterban op hoofdlijnen ondersteund. Dat blijkt uit de discussie die de afgelopen maanden in de achterban over het manifest is gevoerd.

Het manifest werd 1 juni jl. gepresenteerd en aangeboden aan staatssecretaris Van Geel en minister-president Balkenende. Het bevat circa 130 beleidsaanbevelingen op terreinen als milieu, energie, mobiliteit, duurzame ontwikkelingssamenwerking, ruimtelijke inrichting, landbouw, natuur en water.
Het manifest werd opgesteld door een partijcommissie duurzame ontwikkeling. Deze commissie stond onder leiding van Theo Rietkerk (Gedeputeerde Ruimte en Milieu in de provincie Overijssel en oud-Tweede Kamerlid)
Het manifest is een direct gevolg van een ledenraadpleging onder de leden. De leden gaven daarbij aan dat rentmeesterschap, milieu en energie op de eerste plaats op de politieke agenda van het CDA dient te staan. Ook in het onlangs verschenen rapport Vertrouwen in mensen, het koersdocument van de Jubileumcommissie onder leiding van Sjaak van der Tak neemt duurzaamheid een belangrijke plaats in.

De achterban heeft de afgelopen tijd intensief gediscussieerd over de beleidsvoorstellen in het manifest Om een gezond, veilig en leefbaar bestaan. Er zijn circa 130 amendementen ingediend. Deze zijn in het Dagelijks Bestuur besproken en met het oog op de behandeling op het CDA-congres van 5 november a.s. van pre-adviezen voorzien.

Belangrijkste punten uit het manifest

Kilometerheffing
De CDA-achterban steunt het voorstel voor de invoering van een kilometerheffing. BPM, motorrijtuigenbelasting en Eurovignet moeten uiteindelijk geheel of gedeeltelijk worden vervangen door een kilometerheffing. De opbrengsten daarvan moeten worden opgenomen in een NV Mobiliteitsfonds, en worden besteed aan extra investeringen in bereikbaarheid, infrastructuur en openbaar vervoer. Dat geldt ook voor de (meer) opbrengsten uit de knelpuntenheffing. De kilometerheffing wordt alleen ingevoerd als dat doelmatig kan en er geen buitensporige inningskosten zijn.

Windenergie
Het Near Shore Windpark moet duidelijkheid verschaffen over de toekomstige kansen van windenergie in Nederland. Het CDA vindt het van groot belang dat de overheid exploitanten van windenergie meerjarige zekerheid biedt over stimuleringsmaatregelen. Daarbij moeten open-einde-constructies moeten voorkomen.
Het CDA wil zich daarnaast blijvend inzetten voor alle innovatieve vormen van duurzame energie.
Vanaf 2010 of zoveel eerder als mogelijk moet in Nederland een energiebesparing van 2% per jaar gerealiseerd worden.

Kernenergie
Kernenergie is gedurende de transitie naar duurzame energie een van de opties om op klimaatneutrale manier de CO-2-uitstoot van de elektriciteitsproductie te verminderen.
Over deze tekst uit het manifest zijn meerdere amendementen ingediend. De huidige tekst in het manifest wordt nader gepreciseerd: Binnen de context van Europa, het blijvend ontwikkelen van innovatieve afvalverwerking en het veilig opslaan van afval blijft kernenergie gedurende de transitie naar duurzame energie een van de opties om op een klimaatneutrale manier de CO-2-uitstoot van elektriciteitsproductie te verminderen. Vanzelfsprekend zullen ook hoge eisen worden gesteld aan de productie: deze moet veilig zijn en met de modernste technieken.

Verlaging BTW-heffing
Op voorstel van het CDJA wil het CDA het BTW-tarief voor spaarlampen, milieuvriendelijke brandstoffen en groene energie verlagen van 19 naar 6%. Op deze manier wordt duurzaam gedrag gestimuleerd.

Vergroening
Omdat boeren onlosmakelijk verbonden zijn met het Nederlands cultuurlandschap en de natuurwaarde van dit landschap wil het CDA waar mogelijk agrariërs en andere particulieren de voorkeur geven boven natuurbeschermingsoperaties bij het realiseren van ecologische doelstellingen. Agrariërs moeten daarbij kunnen rekenen op een fatsoenlijke vergoeding en structurele zekerheid over die vergoeding (via de Algemene Beheerswet)
Verder wil het CDA de 20 Nationale Landschappen fors meer ondersteunen om de landschappelijke, cultuurhistorische en natuurlijke kwaliteiten van die landschappen te versterken.
Ook hierbij geldt dat het behoud van boeren het behoud van het landschap is.

Tijdens het partijcongres dat 5 november a.s. plaatsvindt in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs te Utrecht worden de amendementen besproken en het manifest vastgesteld.